Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

На Тернопіллі територіальні громади отримали понад 4,2 млрд грн податкових надходжень

, опубліковано 04 грудня 2020 о 07:52

До місцевих бюджетів Тернопілля платники податків перерахували 4 млрд 203,5 млн грн платежів у січні-листопаді цього року. «Це перевищило очікувані надходження на 8,6 відсотка. Відтак бюджети додатково отримали 204,5 млн гривень», – зазначив начальник Головного управління ДПС у Тернопільській області Іван Пунько. Порівняно з січнем-листопадом 2019 року сплата зросла на 291,9 млн грн або на 7,5 відсотка.

«Найбільше територіальні громади краю отримали таких платежів: податку на доходи фізичних осіб, єдиного податку, плати за землю, податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, акцизного податку з роздрібної реалізації підакцизної продукції», – констатував він.

Так, з початку року сплачено 2 млрд 839,1 млн грн податку на доходи з фізичних осіб, що на 209,1 млн грн більше, ніж минулого. Представники малого бізнесу перерахували 665,4 млн грн єдиного податку, а це плюс 44,9 млн грн до одинадцяти місяців 2019 року. Плати за землю спрямували 326,9 млн гривень. Надходження від податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, склали 127,2 млн грн, що на 17 млн грн більше, ніж торік у січні-листопаді. Суб’єкти господарювання, які мають справу з підакцизними товарами, сплатили 96,8 млн грн акцизного податку з роздрібної реалізації підакцизної продукції, а це на 1,2 млн грн перевищило надходження минулого року.

Лише впродовж листопада цього року платники податків спрямували до місцевих скарбниць 461,1 млн грн, що на 19,5 відсотків більше, ніж очікувалось. Отож, бюджети додатково отримали 75,3 млн гривень. Порівняно з листопадом минулого року приріст надходжень склав 53,3 млн грн або на 13,1 відсотка більше.

Як розповів Іван Пунько, законодавчо створені всі передумови для збільшення доходів місцевих бюджетів, необхідна більш принципова позиція органів місцевого самоврядування. «Варто зауважити, що в результаті децентралізації наповнення місцевих скарбниць зросло. Адже органи місцевого самоврядування є господарями своїх територій і, як ніхто інший, повинні бути зацікавлені в міцній фінансовій базі. Зі свого боку, податкова служба відкрита до співпраці та готова надавати необхідну консультативну допомогу», – запевнив посадовець.