Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Іван Пунько: «Ми зацікавлені у конструктивному діалозі, а не залякуванні платників»

, опубліковано 17 липня 2020 о 15:19

Про результати роботи податкової служби за пів року та пріоритети у співпраці з бізнесом розповів на засіданні Громадської ради при ГУ ДПС у Тернопільській області начальник податкової служби краю Іван Пунько.

«Незважаючи на випробування бізнесу зокрема та економіки загалом пандемією, все ж вдалося забезпечити належну сплату до бюджетів усіх рівнів, – зазначив посадовець під час свого виступу. – Так, за перше півріччя цього року державний бюджет отримав від Тернопільщини 1,5 млрд грн, а доходи місцевих бюджетів склали трохи більше двох мільярдів гривень». За словами головного податківця краю, надходження з податку на доходи фізичних осіб ілюструють вплив коронавірусних обмежень на доходи платників. «У червні зросли надходження з податку на доходи фізичних осіб, відтак бюджети додатково отримали 38,9 млн грн цього платежу. А це плюс 11,5 відсотка до очікуваних», – конкретизував Іван Пунько.

Він також зазначив, що у роботі із суб’єктами підприємництва акцент робиться на роз’яснювальній роботі. «Платнику необхідно вказати на порушення, роз’яснити. Адже іноді брак інформації, елементарного незнання, неповної поінформованості, призводить до порушень. Тому спочатку інформація, а вже потім – штрафні санкції, якщо вже платник свідомо занижує податкові зобов’язання та провадить і надалі діяльність, порушуючи законодавство», – наголосив очільник податкової служби краю. Податківці проводять моніторинг діяльності суб’єктів господарювання та значну аналітичну роботу із загальнодоступних джерел. А тоді складається цілісна картина і виникають питання до реальних цифр, фактичного рівня зарплати, і, звісно, розміру сплачених податків. «Вважаю, що ми повинні працювати на упередження порушень, тому необхідно вести конструктивний діалог із бізнесом, донести необхідність працювати в правовому полі та сплачувати належні податки. Адже наповнення бюджетів – поза дискусіями і залишається нашим основним завданням», – підсумував Іван Пунько.

Податківець також привітав присутніх із Днем бухгалтера та аудитора. Він вручив подяки за тривалу співпрацю, активну участь у засіданні Громадської ради та популяризацію доброчесної сплати податків голові дорадчого органу Михайлові Лучку та Павлові і Юрію Іванечкам, які здійснюють аудиторську діяльність.

Про порядок списання заборгованості із єдиного внеску учасникам зібрання розповіла начальниця управління податків і зборів з фізичних осіб ГУ ДПС в області Лариса Березюк. Начальник управління податків і зборів з юридичних осіб Сергій Господарик та начальник управління контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів Роман Савка інформували про основні податкові новації, запроваджені Законом України від 16 січня 2020 р. №466 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві».

Живу дискусію викликало питання практичної реалізації рішення Тернопільської міської ради щодо зменшення ставки єдиного податку та встановлення в розмірі «0» відсотків для платників єдиного податку І та ІІ груп, на яких поширюються обмеження, передбачені підпунктом 8 пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України від 11.03.2020 №211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2». З цього приводу виступив Ігор Задорожний, заступник начальника управління – начальник відділу податків  і зборів з фізичних осіб Тернопільського управління ГУ ДПС у Тернопільській області.

Учасники зібрання активно обговорили податкові зміни, висловили свої пропозиції щодо напрямків діяльності податкової служби Тернопільщини та визначилися із днем наступного засідання.