Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про декларування доходів громадян розповіли в Шумській ДПІ

, опубліковано 09 лютого 2024 о 14:42

Нещодавно начальниця Шумської ДПІ ГУ ДПС у Тернопільській області Ірина Зазуля провела зустріч з платниками податків під час якої розповіла про доходи, які підлягають обов’язковому декларуванню та нюанси подання декларації про майновий стан і доходи.

Зазначила, що  з 1 січня по 1 травня 2024 року громадяни, які впродовж минулого року отримували доходи, з яких при їх нарахуванні чи виплаті податок не утримувався, зобов’язані подати до податкових органів декларацію про майновий стан і доходи та до 1 серпня цього року сплатити суми податку на доходи фізичних осіб та військового збору, визначені в декларації.

Подати податкову декларацію платник може особисто або уповноваженою на це особою, поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення, або подати в електронній формі, скориставшись електронним сервісом ДПС Електронний кабінет або через мобільний застосунок «Моя податкова». 

Також податківець поінформувала, що в Електронному кабінеті створено електронний сервіс «Податкова декларація про майновий стан і доходи», який надає можливість часткового автоматичного передзаповнення декларації на підставі облікових даних платника, відомостей про отримані доходи, наявних у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податку, та відомостей про об’єкти нерухомого чи рухомого майна.  

Крім цього, Ірина Зазуля розповіла як скористатися правом на податкову знижку за понесеними у 2023 році витратами за навчання, сплату відсотків за іпотечним кредитом та, зокрема, для внутрішньопереміщених осіб за витратами на оренду житла. 

Звернула увагу на необхідності застосування фізичними особами підприємцями II-IV груп РРО або ПРРО у разі здійснення розрахунків з покупцями за готівку та що відновлено застосування штрафних санкцій за порушення законодавства щодо застосування РРО або ПРРО.

Зазначила, що суб’єкти господарювання можуть самостійно за власним бажанням обрати класичний або програмний РРО, в залежності від своїх функціональних потреб та фінансових можливостей.

На завершення зустрічі керівник Шумської ДПІ роз’яснила правила заповнення обов’язкових реквізитів платіжної інструкції, а саме «Призначення платежу», «Код платника» та «Код фактичного платника» та наголосила на необхідності коректного заповнення усіх реквізитів для правильної ідентифікації платника податків.