Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці консультують громадян з актуальних питань декларування доходів

, опубліковано 26 січня 2024 о 16:10

Під час чергової зустрічі з платниками податків головний державний інспектор Кременецької ДПІ ГУ ДПС у Тернопільській області Віта Кочкубей звернула увагу платників, що річну податкову декларацію про доходи за 2023 рік за новою формою (затверджена наказом Мінфіну від 28.08.2023 року № 467)  зобов’язані заповнити і подати до 1 травня 2024 року громадяни, які отримали доходи, з яких минулого року не було сплачено податок на доходи фізичних осіб та військовий збір. 

Фахівець роз’яснила, що згідно з нормами Податкового кодексу України обов’язковому декларуванню підлягають: доходи, з яких при нарахуванні або виплаті податок на доходи фізичних осіб не утримувався; доходи від особи, яка не є податковим агентом (зокрема, від здачі в оренду власного рухомого чи нерухомого майна, продажу власного майна, продажу власної сільгосппродукції фізичним особам, спецтехніки тощо); спадок від осіб, які не є членами сім’ї першого та другого ступеня споріднення, та подарунки від осіб, які не є членами сім’ї першого ступеня споріднення; доходи від продажу інвестиційних активів; іноземні доходи тощо. 

Під час спілкування податківець розповіла платникам, як скористатися своїм правом на податкову знижку за понесеними у 2023 році витратами за навчання, сплату відсотків за іпотечним кредитом та, зокрема, для внутрішньо переміщених осіб за витратами на оренду житла.

Зазначила переваги подання декларації про майновий стан і доходи  за допомогою сервісу ДПС «Електронний кабінет платника» та мобільного застосунку «Моя податкова». 

Крім того, звернула увагу на необхідності застосування фізичними особами підприємцями II-IV груп РРО або ПРРО у разі здійснення розрахунків з покупцями за готівку та що відновлено застосування штрафних санкцій за порушення законодавства щодо застосування РРО або ПРРО.

Проінформувала, що суб’єкти господарювання можуть самостійно за власним бажанням обрати класичний або програмний РРО, залежно від своїх функціональних потреб та фінансових можливостей.

На завершення зустрічі Віта Кочкубей роз’яснила правила заповнення обов’язкових реквізитів платіжної інструкції, а саме «Призначення платежу», «Код платника» та «Код фактичного платника» та наголосила на необхідності коректного заповнення усіх реквізитів для правильної ідентифікації платника податків.