Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про важливе – на «гарячій лінії»

, опубліковано 23 жовтня 2023 о 15:02

У Теребовлянській ДПІ пройшов черговий сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» щодо новацій податкового законодавства. На запитання платників податків відповідав начальник Теребовлянської ДПІ Ігор Билиця. 

Суб’єкти господарювання отримали інформацію про те, що застосування РРО чи ПРРО є обов’язковим для усіх суб’єктів господарювання, окрім спрощенців 1 групи. Також законодавством дозволено не застосовувати РРО платникам єдиного податку інших груп при здійсненні роздрібної торгівлі на території села та селища товарами (крім підакцизних товарів), за умови використання книг обліку розрахункових операцій та розрахункових книжок та дотримання торгівцями інших норм, передбачених законодавством.  

Відповідаючи на запитання, податківець наголосив, що платники, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для виконання платіжної операції, зобов’язані проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через РРО/ПРРО та надавати особі розрахунковий документ.

Найбільше платники цікавилися розмірами штрафів за порушення вимог Закону та їх застосуванням.  Так, посадовець роз’яснив, що платники  звільняються від відповідальності за порушення, вчинені ними у період з 1 січня 2022 року до 1 жовтня 2023 року, крім відповідальності за порушення порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів, здійснення діяльності з купівлі/продажу іноземної валюти, діяльності у сфері організації та проведення азартних ігор.