Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Бучацькій ДПІ відбувся тренінг для платників

, опубліковано 17 березня 2023 о 10:41

У Центрі обслуговування платників начальниця Бучацької ДПІ Головного управління ДПС у Тернопільській області Світлана Стрілецька нещодавно провела тренінг щодо подання податкових декларацій громадянами та фізичними особами - підприємцями за допомогою Електронного кабінету. Учасники тренінгу дізналися про функціональні можливості та переваги використання електронних сервісів ДПС, а також про порядок заповнення та подання податкової декларації про майновий стан і доходи та іншої звітності  за допомогою Електронного  кабінету платника.

Очільниця Бучацької ДПІ інформувала присутніх щодо оновлених  форм податкової звітності платниками податків – декларації про майновий стан і доходи, декларації платника єдиного податку, плати за землю та податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Крім того, громадяни отримали можливість подати податкову декларацію про майновий стан та доходи, а суб’єкти господарювання формувати звітність з використанням Електронного кабінету.

Також звернуто увагу платників податків на основні зміни, які вступили в дію з 2023 року. Зокрема, особливості сплати мінімального податкового зобов’язання (МПЗ) власниками (фізичними та юридичними особами) сільськогосподарських угідь, які розташовані за межами населених пунктів, а також у їхніх межах, якщо розмір ділянки становитиме 0,5 га та більше. Першим роком, за який визначається мінімальне податкове зобов’язання, є 2022 рік. Ці зміни стосуються як платників податків , так і органів місцевого самоврядування, адже його сплата впливатиме на дохідну частину місцевого бюджету. Усі кошти, сплачені у межах МПЗ за користування землею сільськогосподарського призначення, надходитимуть до місцевих бюджетів за місцем розташування ділянки. Якщо земельну ділянку передано в офіційну оренду, то обов’язок зі звітування та сплати переходить на орендаря такої ділянки.

Крім того, Світлана Стрілецька розповіла про застосування РРО/ПРРО у 2023 році фізичними особами – підприємцями. Зауважила, що суб’єкти господарювання мають можливість використовувати аналог традиційного касового апарата – програмний РРО, програмне забезпечення якого надається ДПС суб’єктам господарювання безкоштовно та наголосила на  перевагах у застосуванні програмних ПРРО.