Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про особливості декларування доходів громадян йшлося під час «гарячої лінії» у Шумську

, опубліковано 15 лютого 2023 о 11:08

Нещодавно у Шумській ДПІ ГУ ДПС у Тернопільській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Особливості деклараційної кампанії – 2023». На запитання платників податків відповідала начальниця Шумської ДПІ Ірина Зазуля. Під час спілкування платники запитували, які доходи підлягають обов’язковому декларуванню, яка ставка застосовується при оподаткуванні доходів, які терміни подання декларації і сплати нарахованого податку.

Особливо додзвонювачів цікавило питання податкової знижки.

Посадовиця розповіла, що є випадки, коли особи можуть подати декларацію добровільно, аби скористатися правом на податкову знижку. Так громадяни можуть повернути собі частину сплаченого податку на доходи фізичних осіб із заробітної плати минулого податкового року. 

Перелік витрат, дозволених до включення до податкової знижки, визначено положеннями статті 166 Податкового кодексу. Зокрема, якщо громадяни сплачували протягом року: 

-  за навчання закладам освіти за себе або членів сім’ї першого ступеня споріднення; 

-  проценти за іпотечним житловим кредитом; 

- суму страхових внесків, премій та пенсійних внесків страховику-резиденту, недержавному пенсійному фонду, установі банку за договорами довгострокового страхування життя, недержавного пенсійного забезпечення, за пенсійним контрактом з недержавним пенсійним фондом, а також внесків на банківський депозитний рахунок, на пенсійні вклади за себе або членів своєї сім’ї; 

- на будівництво (придбання) доступного житла; 

- оплату вартості державних послуг, пов’язаних з всиновленням дитини; 

- переобладнання транспортного засобу; 

- допоміжні репродуктивні технології. 

Ірина Зазуля наголосила, що правом на податкову знижку громадяни можуть скористатися упродовж усього 2023 року. 

Отож громадянам, які  отримували у 2022 році доходи, з яких не сплачено податків, варто вже зараз спланувати своєчасне подання декларації про доходи, звернула увагу Ірина Зазуля. До того ж в час карантинних обмежень доцільно подавати декларацію в електронному вигляді через Електронний кабінет, попередньо отримавши кваліфікований електронний підпис. Адже так декларанти дбають про власну безпеку та захист своїх рідних.

Всі додзвонювачі отримали відповіді на запитання.