Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Шумська ДПІ: обговорили резерви наповнення місцевих бюджетів

, опубліковано 28 листопада 2022 о 15:10

Нещодавно начальниця Шумської ДПІ Головного управління ДПС у Тернопільській області Ірина Зазуля провела робочу зустріч з представниками органів місцевого самоврядування. Основною темою зустрічі стало обговорення важливих питань пошуку та реалізації резервів наповнення бюджетів, покращення ефективності адміністрування місцевих податків і зборів, а саме: наповнення казни територіальної громади за рахунок сплати земельного податку та орендної плати, податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, податку на доходи фізичних осіб, погашення податкового боргу та легалізації заробітної плати.

Під час зібрання було наголошено, що плата за землю є одним із вагомих джерел наповнення місцевих бюджетів, і сплачується даний платіж громадянами упродовж 60 днів з дня вручення податкового повідомлення – рішення. Якщо ж платник податку не сплачує узгоджену суму грошового зобов’язання протягом строків, визначених Податковим кодексом України, то відповідно до ст. 126 Податкового кодексу він притягується до відповідальності у вигляді штрафу.

У ході зустрічі  роз’яснено також практичні аспекти Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших Законів України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету». Зокрема, обговорено законодавчі норми щодо переліку активів, які слід декларувати, ставки та строки сплати збору. Також розглянуто питання застосування РРО/ПРРО, розширення кола платників, що сплачують податок на доходи фізичних осіб, подання звітності в електронному вигляді через Електронний кабінет.

Очільниця інспекції зазначила, що сумлінне виконання податкових зобов’язань платниками податків перед державою зараз дуже важливе, адже вчасно сплачені податки – це економічна підтримка держави. Тому необхідно зосередити роботу і над зменшенням боргів платників податків, наявність яких негативно впливає насамперед на фінансову можливість громад.

Наприкінці зустрічі учасники мали змогу задати питання та отримати вичерпні відповіді.