Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Деталі податкової амністії роз’яснили на «гарячій лінії» у Збаразькій ДПІ

, опубліковано 09 листопада 2022 о 16:33

У Збаразькій державній податковій інспекції Головного управління ДПС у Тернопільській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» щодо одноразового (спеціального) добровільного декларування. На запитання громадян відповідала уповноважена особа, ГДІ Збаразької ДПІ Головного управління  ДПС у Тернопільській області Євгенія Дембовська. Пропонуємо до уваги найактуальніші із запитань та відповіді на них.

Запитання 1. Доки триватиме одноразове (спеціальне) декларування?

Євгенія Дембовська: Одноразове (спеціальне) добровільне декларування  розпочалося з 1 вересня 2021 року і триватиме до 1 березня 2023 року та передбачає сплату збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування протягом тридцяти календарних днів з дати подання декларації. Впродовж цього періоду громадяни України мають право подати одноразову добровільну декларацію із зазначенням активів, що їм належать, і з яких не були сплачені податки і збори до 1 січня 2021 року. При цьому у добровільній декларації не потрібно вказувати інформацію про джерела походження задекларованих активів.

Запитання 2. Як можна подати одноразову (спеціальну) добровільну декларацію?

Євгенія Дембовська: Для подання Декларації через вебпортал ДПС необхідно:

- увійти до Електронного кабінету, вхід до якого здійснюється за адресою: https://cabinet.tax.gov.ua, або через офіційний вебпортал ДПС. Вхід до приватної частини Електронного кабiнету через офіційний вебпортал ДПС здійснюється користувачем натисканням кнопки «Вхід» у правому кутку верхньої горизонтальної навігаційної панелі. Для входу до приватної частини Електронного кабiнету користувачу необхідно в полі «Оберіть АЦСК» обрати АЦСК, що сертифікував цей ключ, відкрити файл ключа кнопкою «Обрати», ввести пароль ключа у полі «Пароль захисту ключа», та натиснути кнопку «Зчитати». Кнопка «Увійти» активується після зчитування даних сертифікату ключа.

- обрати меню «ЕК для громадян», розділ «Одноразова (спеціальна) добровільна декларація» та натиснути кнопку «Створити».

-  у запропонованій формі Декларації персональні дані підтягуються автоматично, але їх потрібно перевірити, та у разі наявності в таких даних помилок – виправити їх.

- заповнити необхідні розділи та поля Декларації. При цьому для відображення інформації щодо вартості активів у розд. III – IX Декларації необхідно скористатися кнопкою «+».

- після того, як всі дані внесені, зберегти Декларацію шляхом натискання кнопок «Зберегти» та «Закрити».

- виділити рядок із створеною Декларацією, натиснути кнопку «Підписати» та підписати за допомогою КЕП (у спливаючому вікні здійснити дії аналогічно для входу до приватної частини Електронного кабінету) натиснути «Підписати».

- виділити рядок із підписаною Декларацією та натиснути кнопку «Відправити».

Запитання 3. Де можна переглянути відправлену декларацію?

Євгенія Дембовська: Переглянути відправлену Декларацію можливо у меню «Перегляд звітності».

Запитання 4. Чи має право самозайнята особа скористатися правом на подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації та задекларувати кошти, отримані від здійснення господарської діяльності, які не були задекларовані у податковій декларації та з яких не були сплачені відповідні податки і збори? Чи будуть зазначені кошти під час проведення документальної перевірки вважатися такими, з яких сплачені усі податки та збори?

Євгенія Дембовська: Скористатися правом на подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації можуть фізичні особі, у тому числі самозайняті особи. Декларант зобов’язаний документально підтвердити грошову вартість таких об’єктів для нарахування збору з податкової амністії шляхом додання засвідчених копій документів, що підтверджують вартість об’єктів декларування. Якщо самозайнята особа має у власності кошти, отримані нею від здійснення господарської діяльності, але такі кошти не були задекларовані у податковій декларації, а також не були сплачені податки, то така особа має право задекларувати вказані кошти шляхом подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації та сплатити збору за ставкою, визначеною п. 8 підрозд. 9 прим. 4 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ. Враховуючи вищезазначене, варто зауважити, що під час проведення документальної перевірки зазначені кошти будуть вважатися такими, з яких сплачений податок на доходи фізичних осіб, єдиний податок, військовий збір.

Запитання 5. Які активи можуть виступати об’єктом одноразового (спеціального) декларування?

Євгенія Дембовська: До таких активів належать:

  • національна валюта (гривня) і іноземна валюта;
  • валютні цінності, тобто банківські метали;
  • права грошової вимоги;
  • нерухоме майно (земельні ділянки, об’єкти житлової і нежитлової нерухомості);
  • об’єкти незавершеного будівництва;
  • рухоме майно, у тому числі транспортні засоби та інше цінне рухоме майно;
  • предмети мистецтва та антикваріату;
  • дорогоцінні метали, дорогоцінне каміння, ювелірні вироби тощо;
  • частки (паї) у майні юридичних осіб, інші корпоративні права, майнові права на об’єкти інтелектуальної власності, цінні папери та/або фінансові інструменти.