Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Шумській ДПІ Головного управління ДПС у Тернопільській області проведено сеанс «гаряча лінія»

, опубліковано 02 листопада 2022 о 14:53

Шумською ДПІ Головного управління  ДПС у Тернопільській області нещодавно відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія». На актуальні питання платників податків відповідала очільниця ДПІ Ірина Зазуля.

Пропонуємо ознайомитися з найактуальнішими запитаннями, які розглядалися під час «гарячої лінії», та відповідями на них.

Запитання 1. Які саме фізичні особи мають право подати одноразову (спеціальну) добровільну декларацію?

Ірина Зазуля: Скористатися одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням можуть наступні категорії декларантів: фізичні особи-резиденти, у т.ч. самозайняті особи, фізичні особи, які не є резидентами України, але які були резидентами на момент отримання (набуття) об’єктів декларування чи на момент нарахування (отримання) доходів, за рахунок яких були отримані (набуті) об’єкти декларування, і які відповідно до Податкового кодексу України є чи були платниками податків.

 

Запитання 2. Хто може скористатися правом на податкову амністію, якщо чоловік та дружина є власниками будинку площею 300 м кв. у рівних частках?

Ірина Зазуля: Право на декларування своєї частини об’єкту нерухомого майна, придбаного за рахунок доходів, з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори, з урахуванням норм Цивільного кодексу України має кожен із співвласників.

Запитання 3. Як сплатити суму збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування?

Ірина Зазуля: Щоб скористатися  правом на податкову амністію, потрібно заповнити в Електронному кабінеті та подати одноразову добровільну (спеціальну) декларацію, згодом сплатити передбачений спеціальний збір.

Після подання платником «Звітної» (Звітної нової») Уточнюючої» одноразової (спеціальної) добровільної декларації автоматично відкривається інтегрована картка платника за відповідною територією та в Електронному кабінеті (приватна частина) в розділі «Стан розрахунків з бюджетом» стає доступна інформація з відображенням реквізитів для сплати задекларованих сум збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування з можливим використанням однієї із наявних платіжних систем та/або згенерованого QR – коду за кодом платежу 11011100.

При скануванні QR – коду на смартфоні користувача автоматично відкривається мобільний застосунок банку зі сформованими реквізитами рахунків для сплати збору. У разі якщо платником була змінена адреса відповідно до «Звітної нової» або «Уточнюючої» декларації платнику буде направлено повідомлення з оновленими реквізитами для сплати суми збору.

В електронному кабінеті забезпечено автоматичне заповнення платіжного доручення на підставі даних платника.

Детальніше з порядком одноразового (спеціального)добровільного декларування можна ознайомитися за посиланням: https://tax.gov.ua/…/odnorazove-dobrovilne-deklaruvannya.

Нагадую, що кампанія одноразового (спеціального) добровільного декларування проводиться з 1 вересня 2021 до 1 березня 2023 року та передбачає сплату збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування.

Запитання 4. Чи має право фізична особа, яка виявила бажання скористатися правом на подання одноразової (спеціальної ) добровільної декларації, уповноважити іншу фізичну особу на підставі укладеного договору доручення?

Ірина Зазуля: Відповідно до п.п.6.2 п.6 підрозділу 9 прим.4 розділу ХХ Кодексу одноразова (спеціальна) добровільна декларація подається безпосередньо декларантом до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, в електронній формі з урахуванням вимог, встановлених розділом II Кодексу, та особливостей, встановлених підрозділом 9 прим.4 розділу ХХ Кодексу.

Отож, одноразову (спеціальну) добровільну декларацію декларант має подати лише особисто в електронній формі.