Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Наповнення бюджетів місцевих територіальних громад – головна тема робочої зустрічі у Кременецькій ДПІ

, опубліковано 21 жовтня 2022 о 11:11

Задля врегулювання окремих питань, які виникають при справлянні плати за землю та податку на нерухоме майно, надзвичайно важливою є взаємодія органів ДПС та місцевих громад. Наразі така співпраця спрямована на покращення адміністрування місцевих податків і зборів та збільшення надходжень до місцевих бюджетів.

Так, у Кременецькій ДПІ Головного управління ДПС у Тернопільській області відбулася робоча зустріч начальника Кременецької ДПІ Ярослава Міщука із заступником голови Кременецької територіальної громади Олександром Маринюком та старостами Горинського, Катеринівського та Чугалівського округів. У зустрічі взяли участь начальник відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок Ольга Тівон та головний державний інспектор цього ж відділу Наталія Бондар.

Основною темою зустрічі стало обговорення важливих питань пошуку та реалізації резервів наповнення бюджетів, покращення ефективності адміністрування місцевих податків і зборів, зокрема наповнення казни територіальної громади за рахунок сплати земельного податку та орендної плати, податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, податку на доходи фізичних осіб, погашення податкового боргу та легалізації заробітної плати.

Як зазначив Ярослав Міщук, наразі громади на місцях мають значні резерви для наповнення місцевих бюджетів і саме тому спільно з фахівцями податкової служби вони мають працювати для збільшення обсягу надходжень до бюджету. Адже успішний розвиток територіальних громад та їх фінансове забезпечення залежить не лише від розмірів прийнятих ставок майнових податків, а й від подальшої роботи з проведення інвентаризації об’єктів нерухомого майна, земельних ділянок.

Крім того, Ярослав Міщук роз’яснив представникам ОТГ практичні аспекти Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших Законів України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету».

Також начальник Кременецької ДПІ зосередив увагу на використанні електронних сервісів, у тому числі Електронного кабінету, через який має подаватися до податкової інспекції декларація з одноразового (спеціального) декларування.