Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Гусятині податківці роз’яснили законодавство під час телефонного сеансу

, опубліковано 28 вересня 2022 о 13:34

Нещодавно за участю начальниці Гусятинської ДПІ Головного управління ДПС у Тернопільській області Ольги Біленької відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» щодо податкового законодавства.

Пропонуємо найактуальніші запитання додзвонювачів «гарячої лінії» та відповіді на них.

Запитання 1. Хто повинен платити податок на нерухоме майно та як він розраховується?

Ольга Біленька: Платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об’єктів житлової та нежитлової нерухомості.

За об’єкти житлової нерухомості податок для фізичних осіб розраховується за  площу, що перевищує для квартир – 60 кв. метрів, житлових будинків – 120 кв. метрів, різних типів житлової нерухомості, в тому числі їх часток – 180 кв. метрів. Підставою для нарахування податку є дані Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, держателем якого є Міністерство юстиції України, або оригінали відповідних документів платника податків, зокрема документів на право власності.

Базою оподаткування є загальна площа об’єкта житлової та нежитлової нерухомості , в тому числі його часток. Ставка податку на нерухомість встановлюється органами місцевого самоврядування в залежності від типу об’єктів та їх місцезнаходження у відсотках до мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного року, та не може перевищувати 1,5 відсотка за квадратний метр.

Варто врахувати, що у 2022 році податок нараховується за звітний 2021 рік, тож ставка податку розраховується, виходячи із мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня 2021 року, яка складала 6000 гривень (максимальна ставка за метр квадратний не може перевищувати 90,0 грн (6000*1,5%)).

Запитання 2. Чи передбачені пільги до об’єктів нерухомості при нарахуванні податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки?

Ольга Біленька: Так, при сплаті податку на нерухоме майно деякі власники об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їхніх часток, користуються пільгами: зокрема не сплачують податок, власники квартири/ квартир не залежно від їх кількості – до 60 кв. метрів; для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості – до 120 кв. метрів; для різних типів об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/ квартир та житлового будинку/ будинків, у тому числі їх часток), – до 180 кв. метрів.

Таке зменшення надається один раз за кожний базовий податковий (звітний) період (рік).

У разі здавання такого майна в оренду чи лізинг пільги не застосовуються , а податок сплачується на загальних підставах.

Запитання 3. Якщо платник обрав єдиний податок за ставкою 2 відсотки, чи буде у нього можливість обрати єдиний податок за іншою ставкою впродовж року?

Ольга Біленька: Так, платник єдиного податку третьої групи за ставкою 2 відсотки доходу не обмежені в праві змінити ставку єдиного податку третьої групи на 3 або 5 відсотків доходу шляхом подання до контролюючого органу заяви про зміну ставки.

При цьому у заяві про зміну ставки суб’єкти господарювання:

– не заповнюють розділ 5.1 “Обрання або перехід на спрощену систему оподаткування”;

– зазначають у розділі  5.2 «Зміна ставки та групи» у полі «зі ставки» діючу ставку  у розмірі 2 відс, у полі  «на ставку» – обрану ставка у розмірі 3 або 5 відс доходу.

Такі платники єдиного податку мають право змінити ставку 2 відсотки доходу на ставку єдиного податку, яку застосовували  до обрання спрощеної системи з особливостями оподаткування.

Запитання 4. Чи можна відновити пароль до кваліфікованого електронного підпису чи печатки?

Ольга Біленька. Звертаю увагу, що пароль до кваліфікованого електронного підпису чи печатки відновленню не підлягає, оскільки він відомий тільки користувачу.

У разі втрати, пошкодження особистого ключа чи втрати паролю до нього, необхідно звернутись до представництва Кваліфікованого надавача ЕДП ІДД ДПС, в якому ви отримували ЕДП, подавши при цьому заяву на зміну статусу кваліфікованого сертифіката  та новий комплект реєстраційних документів (для отримання нових кваліфікованих сертифікатів  відкритого ключа).

Запитання 5. Підприємство здійснює виключно безготівкові розрахунки. Чи необхідно застосовувати РРО?

Ольга Біленька. Нагадую, що РРО та/або ПРРО можна не застосовувати при отриманні оплати виключно у безготівковій формі, здійсненої споживачами:

– шляхом переказу коштів із розрахункового рахунку на розрахунковий рахунок через установу банку (IBAN, онлайн-банкінг);

– шляхом безпосереднього готівки через касу банку для подальшого перерахування на розрахунковий рахунок;

– через платіжний термінал та/або ПТКС, який належить банку.