Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про особливості спрощеної системи оподаткування та інші податкові новації розповіли під час зустрічі у Лановецькій ДПІ

, опубліковано 05 серпня 2022 о 13:13

Під час нещодавньої зустрічі з платниками податків начальник Лановецької ДПІ Володимир Горощук розповів присутнім, як здійснюється обрання або перехід на спрощену систему оподаткування з особливим порядком оподаткування у період дії воєнного стану.

Законом України від 15.03.2022 року №2120-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» внесені зміни до Податкового кодексу України (далі – ПКУ), відповідно до яких, зокрема, тимчасово, з 01 квітня 2022 року до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, положення  розділу XVI ПКУ застосовуються з урахуванням особливостей, передбачених п.9 підрозд.8 розд.XX «Перехідні положення» ПКУ.

Крім того, 5 квітня 2022 року набрав чинності Закон України від 24.03.2022 р. №2142-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства на період дії воєнного стану», яким внесено зміни, зокрема, до п.9 підр.8.

Так, відповідно до п.п.9.8 п.9 підр.8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ для обрання або переходу на спрощену систему оподаткування платником з особливостями, встановленими п.9 підр.8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, суб’єкт господарювання подає до контролюючого органу заяву. При цьому до заяви не додається розрахунок доходу за попередній календарний рік.

Суб’єкт господарювання вважається платником єдиного податку третьої групи з особливостями, встановленими п.9 підр.8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ:

з 01 квітня 2022 року – у разі подання заяви до 1 квітня 2022 року;

з наступного робочого дня після подання такої заяви – у разі подання заяви починаючи з 1 квітня 2022 року.

Зареєстровані в установленому законом порядку суб’єкти господарювання (новостворені), які протягом 10 днів з дня державної реєстрації подали заяву про обрання спрощеної системи оподаткування, щодо встановлених п.9 підр.8 розд.ХХ «Перехідні положення» ПКУ особливостей вважаються платниками єдиного податку третьої групи з дня їх державної реєстрації.

Форма заяви про застосування спрощеної системи оподаткування затверджена наказом Міністерства фінансів України від 16.07.2019 р. №308.

У спеціальному полі заяви «Ставка у відсотках до доходу» рядка 5.1.1 «Обрана ставка єдиного податку під час переходу на спрощену систему оподаткування» зазначається ставка у розмірі 2% єдиного податку.

На завершення зустрічі Володимир Горощук звернув увагу присутніх, що 31 серпня 2022 року завершується термін одноразового (спеціального) добровільного декларування. Задекларувати свої активи та подати декларацію необхідно через Електронний кабінет платника податків.

Подати заяву, отримати консультації щодо її заповнення та заповнення одноразової (спеціальної) добровільної декларації можна у Центрі обслуговування платників податків Лановецької ДПІ.