Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Новації з єдиного податку у час війни обговорили на «гарячій лінії» в Гусятині

, опубліковано 17 травня 2022 о 14:26

Нещодавно за участю начальниці Гусятинської ДПІ Головного управління ДПС у Тернопільській області Ольги Біленької відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Єдиний податок в умовах війни». Вашій увазі пропонуємо найактуальніші запитання від додзвонювачів та відповіді на них.

Запитання: Чи обов’язково платнику єдиного податку, який перебуває на третій групі зі ставкою 5%, переходити на ставку 2%?

Ольга Біленька: Юридична чи фізична особа – підприємець може самостійно обрати спрощену систему оподаткування, якщо така особа відповідає вимогам, встановленим главою І Розділу ХІV Податкового кодексу України та реєструватися платником єдиного податку у визначеному порядку. Тимчасово з 1 квітня 2022 року до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, платники єдиного податку третьої групи можуть бути фізичні особи – підприємці та юридичні особи – суб’єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми, у яких протягом року обсяг доходу не перевищує 10 мільярдів гривень.

Для платників податків обрання спрощеної системи оподаткування з особливостями справляння єдиного податку за ставкою 2 відсотки є правом, а не обов’язком. Підприємці, які здійснюють діяльність на третій групі з обраною ставкою 5 відсотків, без змін можуть далі працювати за обраною ставкою.

 

Запитання: За якою формою звітують платники єдиного податку третьої групи за ставкою 2 відсотки у період дії військового стану?

Ольга Біленька: Форма податкової декларації платника єдиного податку третьої групи за ставкою 2 відс. доходу затверджена наказом Міністерства фінансів України від 26.04.2022 №124 Про затвердження форми податкової декларації платника єдиного податку третьої групи на період дії військового, надзвичайного стану в Україні, який зареєстровано в Міністерстві юстиції  України 05.05. 2022 за №495/37831.

 

Запитання: Якщо платник обрав єдиний податок за ставкою 2 відсотки, чи буде у нього можливість обрати єдиний податок за іншою ставкою упродовж року?

Ольга Біленька: Так, платник єдиного податку третьої групи за ставкою 2 відсотки доходу не обмежений у праві змінити ставку єдиного податку третьої групи на 3 або 5 відсотків доходу шляхом подання до контролюючого органу заяви про зміну ставки.

При цьому у заяві про зміну ставки суб’єкти господарювання:

– не заповнюють розділ 5.1 «Обрання або перехід на спрощену систему оподаткування»;

– зазначають у розділі 5.2 «Зміна ставки та групи» у полі «зі ставки» діючу ставку у розмірі 2 відсотки, у полі «на ставку» – обрану ставка у розмірі 3 або 5 відсотки доходу.

Такі платники єдиного податку мають право змінити ставку 2 відсотки доходу на ставку єдиного податку, яку застосовували до обрання спрощеної системи з особливостями оподаткування.

 

Запитання: Які переваги переходу на ставку у розмірі 2 відсотки для платників податків-спрощенців ?

Ольга Біленька: До переваг я б віднесла такі:

1) сплата єдиного податку за пільговою ставкою у розмірі 2% з доходу;

2) призупиняється нарахування та сплата ПДВ (однак, після закінчення воєнного стану потрібно буде нарахувати «умовне» ПДВ за товари/основні засоби, по яком був податковий кредит до такого переходу);

3) реєстраційна сума в СЕА ПДВ та податковий кредит не анулюється, а зберігається протягом періоду застосування ставки 2%;

4) переплата з податку на прибуток може бути використана для сплати цього податку після закінчення військового стану;

5) можливість застосування пільгової ставки не залежить від наявності податкового боргу, обсягу доходу та кількості осіб, які перебувають із ним у трудових відносинах.

 

Запитання: Чи є обмеження для платника податків спрощеної системи 3 групи, який перейшов на сплату 2 відсотки з доходу?

Ольга Біленька: Так. Такі обмеження передбачені підпунктом 9.3 п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ визначено, що платниками єдиного податку третьої групи, які використовують особливості оподаткування, встановлені п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, без урахування обмежень, встановлених п. 291.5 ст. 291 ПКУ, не можуть бути, зокрема:

– фізичні особи – підприємці, які здійснюють: діяльність з організації, проведення азартних ігор, лотерей (крім розповсюдження лотерей), парі (букмекерське парі, парі тоталізатора); обмін іноземної валюти; виробництво, експорт, імпорт, продаж підакцизних товарів (крім роздрібного продажу паливно-мастильних матеріалів в ємностях до 20 літрів, імпорту автомобілів легкових, кузовів до них, причепів та напівпричепів, мотоциклів, транспортних засобів, призначених для перевезення 10 осіб i більше, транспортних засобів для перевезення вантажів та роздрібної торгівлі підакцизними товарами); видобуток, реалізацію корисних копалин (крім видобування підземних та поверхневих вод підприємствами, які надають послуги централізованого водопостачання та водовідведення);

– страхові (перестрахові) брокери, банки, кредитні спілки, ломбарди, лізингові компанії, довірчі товариства, страхові компанії, установи накопичувального пенсійного забезпечення, інвестиційні фонди і компанії, інші фінансові установи, визначені законом; реєстратори цінних паперів;

– фізичні особи – нерезиденти.