Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Збаразькій ДПІ відбулася зустріч із платниками

, опубліковано 11 травня 2022 о 14:29

Днями начальник Збаразької ДПІ ГУ ДПС у Тернопільській області Руслан Цвігун провів зустріч із платниками податків. Під час заходу учасники обговорили зміни у податковому законодавстві, що відбулися внаслідок запровадження воєнного стану на території України. Так, з 1 березня 2022 року до кінця воєнного стану та протягом 12 місяців після скасування воєнного стану фізичні особи підприємці, особи, які провадять незалежну професійну діяльність, та члени фермерського господарства мають право не нараховувати, не обчислювати та не сплачувати єдиний соціальний внесок. Розрахунок ЄСВ в податковій звітності за цей період не заповнюється. Також мають право за власним рішенням не сплачувати єдиний внесок за найманих працівників, призваних під час мобілізації на військову службу:

- ФОП, які належать до 2-ї та 3-ї групи; 

- юридичні особи, які належать до 3-ї групи. 

Перевірки щодо правильності нарахування та сплати єдиного внеску не проводяться на час воєнного стану, а також протягом 3 місяців з дня його припинення. Ті, хто перераховували пожертвування ЗСУ, можуть врахувати ці кошти до податкової знижки, що не перевищує 16% загального річного оподатковуваного доходу такої особи. ФОПи та особи, які провадять незалежну професійну діяльність (крім осіб, які обрали спрощену систему оподаткування), мають право зарахувати такі пожертвування до складу витрат за звітний період. 

Окрім цього, на час воєнного стану неприбутковим організаціям дозволяється передавати майно, надавати послуги та використовувати доходи для оборони держави, навіть якщо така діяльність не передбачена установчими документами цих організацій. 

На період з 1 березня 2022 року по 31 грудня 2022 року, наступного за роком, в якому скасовано воєнний стан, не нараховується та не сплачується плата за землю на територіях, на яких ведуться бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих російськими військами. Перелік таких територій визначатиме Кабінет  Міністрів України.  Крім цього, за 2022 та 2023 роки не нараховуватиметься та не сплачуватиметься загальне мінімальне податкове зобов’язання з цих ділянок.

Найбільшу зацікавленість платники податків проявили щодо нових можливостей для платників єдиного податку 3 групи. Адже з 1 квітня 2022 року платниками єдиного податку 3-ї групи можуть бути ФОП-и та юридичні особи, у яких обсяг щорічного доходу не перевищує 10 млрд грн. До них не застосовуються обмеження щодо кількості осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах. 

Начальник Збаразької ДПІ розповів, що затверджено форму податкової декларації платника єдиного податку третьої групи за ставкою 2 % від доходу наказом Міністерства фінансів України від 26.04.2022 №124 «Про затвердження форми податкової декларації платника єдиного податку третьої групи на період дії воєнного, надзвичайного стану в Україні», який зареєстровано в Міністерстві юстиції України. Наказ набрав чинності з дня його офіційного опублікування (06.05.2022). Адже платники єдиного податку третьої групи зі ставкою 2 відсотки доходу зобов’язані подати до контролюючого органу податкову декларацію платника єдиного податку у строки, встановлені для місячного податкового (звітного) періоду. Граничний термін подання податкової декларації платника єдиного податку третьої групи з особливостями оподаткування за квітень припадає на 20 травня 2022 року.

Руслан Цвігун нагадав учасникам зустрічі про застосування РРО в умовах сьогодення та наголосив на забезпеченні можливості споживачам здійснювати розрахунки у безготівковій формі із застосуванням електронних платіжних засобів. Також присутнім роз’яснили деталі одноразового (спеціального) добровільного декларування та його переваги.

На завершення учасникам зустрічі нагадали про декларування громадянами неоподаткованих доходів у рамках деклараційної кампанії за підсумками 2021 року.