Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

«Гаряча» лінія у Козові: особливості застосування РРО/ПРРО та інші податкові новації

опубліковано 10 січня 2022 о 11:08

Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, щодо обов’язкового встановлення реєстраторів розрахункових операцій (РРО), програмних реєстраторів розрахункових операцій (ПРРО) платниками єдиного податку та особливостей їх застосування, а також інші податкові новації йшлося під час сеансу гарячої телефонної лінії, яка відбулась нещодавно у смт. Козова, що на Тернопільщині. На запитання платників податків відповідав начальник Козівської ДПІ Головного управління ДПС у Тернопільській області Володимир Кадубець.

Питання 1: Хто з фізичних осіб – підприємців має обов’язок застосовувати з січня 2022 року РРО/ПРРО?

Володимир Кадубець: З 01.01.2022 року набирають чинності положення абзацу четвертого пункту 61 підрозділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України, згідно з якими фізичні особи – підприємці, в тому числі платники єдиного податку ІІ-ІV групи, зобов’язані застосовувати РРО/ПРРО у випадку здійснення «розрахункових операцій» у розумінні Закону України від 06.07.1995 № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

Питання 2: Для яких підприємців – платників єдиного податку застосування РРО/ПРРО не є обов’язковим?

Володимир Кадубець: Згідно з пунктом 296.10 статті 296 Податкового кодексу України РРО/ПРРО не застосовуються платниками єдиного податку першої групи.

Крім того, для платників єдиного податку другої-четверної груп діють виключення, передбачені статтею 10 Закону України від 06.07.1995 року №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг». На виконання даної статті Урядом прийнято Постанову від 23.08.2000 року №1336 «Про забезпечення реалізації статті 10 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», що передбачає умови та порядок ведення діяльності без застосування РРО/ПРРО (за умови використання ними розрахункових книжок та книги обліку розрахункових операцій).

У грудні 2021 року внесено зміни до постанови №1336, якими передбачено, що роздрібна торгівля на території села товарами (крім підакцизних товарів) фізичними особами – підприємцями, які сплачують єдиний податок, може здійснюватись без застосування РРО/ПРРО (за умови використання ними розрахункових книжок та книги обліку розрахункових операцій).

Цей пункт не застосовується за наявності  хоча б однієї з таких умов:

-          така роздрібна торгівля здійснюється в торговельному об’єкті, в якому також здійснюється торгівля підакцизними товарами;

-          такими фізичними особами – підприємцями також здійснюється дистанційна торгівля, зокрема через Інтернет;

-          сільськими радами та радами об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом, прийнято рішення про обов’язкове застосування на території села РРО/ПРРО для форм і умов проведення діяльності, визначених у цьому пункті.

Але у разі перевищення річного обсягу розрахункових операцій з продажу товарів (надання послуг) суми 167 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, на один структурний (відокремлений) підрозділ (пункт продажу товарів), застосування РРО/ПРРО стане обов’язковим.

Питання 3: Продаж товарів з використанням мережі Інтернет передбачає обов'язкове проведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО, чи є якісь винятки?

Володимир Кадубець: Відповідно до ст, 2 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» розрахункова операція - приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів (послуг), видача готівкових коштів за повернутий покупцем товар (ненадану послугу), а у разі застосування банківської платіжної картки – оформлення відповідного розрахункового документа щодо оплати в безготівковій формі товару (послуги) банком покупця або, у разі повернення товару (відмови від послуги), оформлення розрахункових документів щодо перерахування коштів у банк покупця.

Таким чином, РРО/ПРРО не застосовується у разі оплати покупцем коштів виключно на поточний рахунок фізичної особи-підприємця, крім карткового, оскільки така операція не є розрахунковою, тобто продавець надає покупцю повні банківські реквізити для здійснення оплати (поточний рахунок у форматі ІВАN), У разі здійснення розрахунків в інший спосіб – готівкою, платіжною карткою тощо, застосування РРО/ПРРО є обов'язковим.

Питання 4: Як проводити розрахункову операцію у разі продажу товарів з доставкою товарів через служби доставки?

Володимир Кадубець: У разі продажу товарів з повною передплатою на поточний рахунок продавця у форматі ІВАN фіскальний чек через РРО/ПРРО може не видаватись. У поштове відправлення вкладається документ на товар: товарний чек, накладна тощо. У разі здійснення попередньої оплати з використанням платіжних карток така операція є розрахунковою у розумінні Закону №265/95-ВР і вимагає видачу фіскального чека, який може бути вкладений у поштове відправлення або надісланий покупцю в інший спосіб (на електрону пошту, мобільний телефон тощо).

У разі оформлення продажу товарів з післяплатою (накладний платіж) необхідність застосування РРО/ПРРО залежить від умов договору між продавцем та перевізником. Обов'язок продавця передати товар покупцеві вважається виконаним в момент здачі товару перевізникові або організації зв'язку для доставки покупцеві (частина 2 статті 664 Цивільного кодексу України). Продавець у такому випадку вкладає в поштове відправлення документи на товар (товарний чек, накладна тощо).

У цьому випадку розрахунки здійснюються в місці отримання товару між покупцем і перевізником, який повинен видати фіскальний чек на приймання готівки чи платіжної картки. В подальшому розрахунки за товар здійснюються між перевізником та продавцем згідно з договором між продавцем та перевізником. Якщо перевізник перераховує кошти продавцю на поточний рахунок, РРО/ПРРО не застосовується, в іншому випадку продавець зобов'язаний видати фіскальний чек на товар покупцю шляхом надіслання на електронну пошту, мобільний телефон тощо.