Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Тернопільські податківці на тренінгу розповіли про податкову амністію та новації податкового законодавства

, опубліковано 06 січня 2022 о 10:42

Як легалізувати активи, придбані за кошти, податки з яких не були сплачені, кому потрібно працювати з касовим апаратом – про ці та інші питання розповів під час тренінгу начальник відділу з надання адміністративних та інших послуг Тернопільської ДПІ Головного управління ДПС у Тернопільській області Ігор Івахів.

Як зазначив посадовець, з 1 вересня 2021 року проводиться кампанія одноразового (спеціального) добровільного декларування активів громадян, яка триватиме до 1 вересня 2022 року. Впродовж цього періоду, громадяни мають змогу легалізувати свої статки, при придбанні яких податки не сплачувались. До активів, які підлягають декларуванню відносяться валютні цінності, цінні папери, рухоме та нерухоме майно тощо. Для цього необхідно подати одноразову декларацію в електронному вигляді і сплатити одноразовий збір від суми задекларованих активів.

Також посадовець розповів, що з 1 січня 2022 року є обов'язковим застосування реєстраторів розрахункових операцій або програмних реєстраторів розрахункових операцій платниками єдиного податку другої-четвертої груп, які проводять готівкові розрахунки. Розповів про нюанси застосування РРО для суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність на території села.

Крім цього, нагадав про запровадження з 26 листопада для фізичних-осіб – підприємців ведення обліку товарних запасів, зазначивши, що це стосується підприємців на загальній системі оподаткування, фізичних осіб – підприємців – платників єдиного податку третьої групи, які зареєстровані платниками податку на додану вартість та підприємців другої - четвертої груп, які здійснюють реалізацію технічно-складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення, реалізацію ювелірних виробів.   

Також Ігор Івахів звернув увагу на переваги в користуванні електронними сервісами ДПС, в т.ч. і Електронним кабінетом, нагадав про право громадян на податкову знижку та початок кампанії декларування громадянами доходів, отриманих у 2021 році.