Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Конструктивний діалог – задля пошуку резервів наповнення місцевих скарбниць

, опубліковано 22 вересня 2021 о 10:19

Нещодавно начальник Заліщицької ДПІ Головного управління ДПС у Тернопільській області Ігор Глухманюк провів робочу зустріч із заступником Заліщицької ОТГ Борисом Флентеєм та старостою села Дзвиняч Іваном Савірком. Учасники зустрічі обговорили питання пошуку резервів наповнення місцевих бюджетів, покращення ефективності адміністрування місцевих податків і зборів, особливості одноразового (спеціального) добровільного декларування активів.

Зі слів податківця, питання наповнення місцевих бюджетів можливе за рахунок сплати місцевих податків (земельного податку/орендної плати, податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, акцизного податку), погашення податкового боргу та легалізації заробітної плати, сплата майнових податків. Адже на сьогодні громади на місцях мають значні резерви для наповнення місцевих бюджетів і разом з податківцями можуть працювати у напрямку нарощення  обсягу фінансових надходжень.

Успішний розвиток територіальної громади та її фінансове забезпечення залежить не лише від розмірів прийнятих ставок майнових податків, а й від подальшої роботи з проведення інвентаризації об’єктів нерухомого майна, земельних ділянок, повідомлення органів податкової служби щодо здійснення громадянами господарської діяльності без державної реєстрації, відсутності в підприємців відповідних дозвільних документів, (наприклад, ліцензій на торгівлю підакцизними товарами, не видачі споживачам розрахункових документів тощо).

Окрім того, йшлося про одноразове (спеціальне) добровільне декларування, яке стартувало з 1 вересня 2021 року й триватиме цілий рік, до 1 вересня 2021року. Громадяни України, які мають активи, що не були оподатковані належним чином, можуть добровільно пройти одноразове (спеціальне) декларування, сплатити одноразовий збір та легалізувати активи. Податкова амністія розповсюджується, зокрема, на такі активи у вигляді грошових коштів, валютних цінностей, цінних паперів, рухомого та нерухомого майна в Україні та за кордоном.

Ця можливість надана нормами Закону України від 15 червня 2021№1539-ІХ “Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету”.

Декларування активів здійснюється виключно за бажанням громадянина, який має право на таке декларування. Декларація подається безпосередньо платниками податків через Електронний кабінет. Перед поданням одноразової декларації платник має розмістити кошти в національній або іноземній валютах на спеціальному рахунку, що може бути відкритий в банках України.