Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про одноразове (спеціальне) добровільне декларування та сплату одноразового збору до бюджету розповіла начальник Шумської ДПІ Ірина Зазуля

, опубліковано 16 вересня 2021 о 10:18

У Шумській державній податковій інспекції продовжують надавати роз’яснення громадянам з питань застосування положень Закону України  від 15.06.2021 р. № 1539-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету».

Під час робочої зустрічі начальник Шумської ДПІ Ірина Зазуля звернула увагу, що під дію амністії потрапляють всі громадяни, які не можуть пояснити та документально підтвердити законність походження активів. Таким особам держава запропонувала подати декларацію, сплатити певний збір та цивілізовано легалізувати активи на компромісних умовах.

Запитань у присутніх було чимало, діалог був емоційний, обговорили, які саме активи необхідно декларувати, а які не потрібно. Особливо цікавило присутніх, як обчислити та сплатити збір та які передбачено гарантії суб’єктам декларування.

Ірина Зазуля розповіла, які категорії фізичних осіб можуть скористатися правом на одноразове (спеціальне) добровільне декларування, які об’єкти підлягають оподаткуванню, які ставки для нарахування збору та терміни сплати.

Скористатися одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням можуть фізичні особи, у тому числі самозайняті особи, а також фізичні особи, які не є резидентами України, але які були резидентами на момент отримання (набуття) об’єктів декларування чи на момент нарахування (отримання) доходів, за рахунок яких були отримані (набуті) об’єкти декларування, і які відповідно до Податкового кодексу України є чи були платниками податків.

Водночас посадовиця наголосила, що одноразова добровільна декларація подається фізичними особами виключно в електронній формі, подання такої декларації є правом, а не обов’язком фізичної особи та, що у разі подання декларації та сплати податку фізичній особі гарантуватиметься звільнення від кримінальної, адміністративної та фінансової відповідальності.

На зустрічі також роз’яснено зміни до законодавства стосовно застосування РРО та ПРРО; про переваги користування Електронним кабінетом; питання надання податкової знижки, звернуто увагу, що таке право на наступний рік не переноситься, а за понесені витрати у 2020 році можна ним скористатися  по 31 грудня 2021 року включно.