Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» відбувся у Зборівській ДПІ

, опубліковано 20 липня 2021 о 15:04

Начальник Зборівської ДПІ Головного управління ДПС у Тернопільській області Олег Берестецький провів сеанс «гарячої лінії» на тему «Застосування РРО/ПРРО платниками податку».

У ході спілкування платникам були надані роз`яснення щодо змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо запровадження нових правил використання РРО для фізичних осіб – підприємців.

Пропонуємо актуальні запитання – відповіді до вашої уваги.

Питання: Коли необхідно розпочати використовувати РРО платнику єдиного податку при перевищенні граничного рівня доходу? 

Берестецький Олег: При перевищенні підприємцем – платником єдиного податку другої-четвертої груп у календарному році обсягу доходу, що не перевищує 220 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, застосування реєстратора розрахункових операцій та/або програмного реєстратора розрахункових операцій для такого платника єдиного податку є обов'язковим. Застосування реєстратора розрахункових операцій та/або програмного реєстратора розрахункових операцій починається з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжується в усіх наступних податкових періодах протягом реєстрації суб'єкта господарювання як платника єдиного податку.

Питання: Я фізична особа – підприємець, проводжу розрахунки виключно в безготівковій формі . Чи потрібно мені реєструвати касовий апарат? 

Берестецький Олег: Суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахунки виключно в безготівковій формі шляхом перерахування коштів за товар чи послугу банківським переказом на розрахунковий рахунок продавця через установу банку чи внесення готівки через касу банку, не зобов'язані застосовувати РРО.

Питання: Чи необхідно отримувати для використання програмних РРО ключі електронного цифрового підпису? 

Берестецький Олег: Так, потрібно. На офіційному інформаційному ресурсі кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг Інформаційно-довідкового департаменту ДПС у розділі «Отримання електронних довірчих послуг, у тому числі для програмних РРО» розміщено необхідні роз’яснення та зразки заповнення документів. Крім того, у банері «Програмні РРО» на вебпорталі ДПС у вкладці «Форми ПРРО» (https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/formi-prro/ ) розміщено форми електронних документів для програмних реєстраторів розрахункових операцій, які застосовуються користувачами для реєстрації/перереєстрації/скасування реєстрації ПРРО, а також під час застосування ПРРО.

Питання: Як покупець може перевірити розрахунковий документ (чек), виданий програмним РРО, що працює в режимі офлайн?    

Берестецький Олег: У розрахунковому документі (чеку) має обов’язково бути наявна позначка про проведення розрахункової операції в режимі офлайн.

Перевірити наявність цього чеку в базі даних Державної податкової служби можливо через Електронний кабінет після завершення роботи програмного РРО в режимі офлайн та передачі ним чеку/чеків до фіскального сервера.

Питання: Подати заяву про реєстрацію програмного РРО можна через Центр обслуговування платників чи тільки в електронному вигляді?

Берестецький Олег: Заява про реєстрацію програмного реєстратора розрахункових операцій за формою №1-ПРРО може бути подана лише у електронній формі через Електронний кабінет або засобами Єдиного вікна подання електронної звітності. Після включення програмного реєстратора розрахункових операцій до реєстру програмних реєстраторів розрахункових операцій він може використовуватись суб’єктом господарювання.

Питання: У липні цього року обсяг доходу з початку року склав 2 млн гривень. Які подальші дії щодо застосування РРО?

Берестецький Олег: Якщо обсяг доходу за 2021 рік фізичними особами – підприємцями платниками єдиного податку другої-четвертої груп перевищив 1 320 000 грн, то такі платники мають застосовувати реєстратори розрахункових операцій та/або програмні РРО при здійсненні готівкових розрахунків у обов’язковому порядку.

Застосування РРО та/або ПРРО починається з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжується в усіх наступних податкових періодах протягом реєстрації суб’єкта господарювання як платника єдиного податку.

Питання: Які фінансові санкції передбачено з 1 січня 2021 року при незастосуванні реєстратора розрахункових операцій? 

Берестецький Олег: Тимчасово, до 1 січня 2022 року, санкції, визначені пунктом 1 статті 17  Закону України від 06.07.1995 р. №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», а саме: при проведенні розрахункових операцій з використанням РРО, програмних РРО або розрахункових книжок на неповну суму вартості проданих товарів (наданих послуг), непроведення розрахункових операцій через РРО та/або програмні РРО – застосовуються в таких розмірах:

  • 10 % вартості проданих з порушеннями, встановленими цим пунктом, товарів (робіт, послуг) – за порушення, вчинене вперше;
  • 50 % вартості проданих з порушеннями, встановленими цим пунктом, товарів (робіт, послуг) – за кожне наступне вчинене порушення.