Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Нарахування та сплата податку на нерухомість та земельного податку фізичними особами

, опубліковано 28 травня 2021 о 09:59

Нещодавно в Підгаєцькій ДПІ Головного управління ДПС у Тернопільській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Нарахування та сплата податку на нерухомість та земельного податку фізичними особами».

На запитання платників податків відповідала начальник Підгаєцької ДПІ Головного управління ДПС у Тернопільській області Ольга Северин.

Надаємо найактуальніші запитання та відповіді на них.

Питання: Чому сума податку на нерухомість збільшується щороку?

Ольга Северин: Податок на нерухоме майно залежить від розміру мінімальної зарплати. У 2021 році він нараховується фізичним особам – власникам будинків, квартир тощо за 2020 рік, виходячи з розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня 2020 року (4723 гривень).

Ставки податку на нерухомість встановлюються рішенням сільських і селищних рад – щороку до 1 липня – на наступний рік, і не мають перевищувати 1,5% розміру мінімальної зарплати.

Отже, навіть якщо орган місцевого самоврядування не змінить ставку податку, то розмір податку буде відрізнятися від попереднього року в зв’язку зі збільшенням мінімальної заробітної плати.

Питання: Кожного року я отримував податкове повідомлення-рішення про визначення податкового зобов’язання з сплати податку на нерухоме майно. Але цього року я не проживав за старою адресою. Яким чином я маю дізнатися про розмір податку на нерухомість, який необхідно сплатити за 2020 рік, якщо я не отримав податкове повідомлення-рішення?

Ольга Северин: Обчислення суми податку на нерухомість здійснюється контролюючим органом за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) власника нерухомості.

Згідно з нормами Податкового кодексу України щороку до 1 липня контролюючий орган направляє за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) фізичної особи – власника нерухомості податкове/податкові повідомлення-рішення про сплату суми/сум податку на нерухомість з зазначенням платіжних реквізитів.

Якщо платник змінив місце реєстрації та не повідомив про це контролюючий орган, або не проживає за місцем реєстрації, або виїхав за кордон та не отримав податкове повідомлення-рішення, пропоную обов’язково звернутися з документами про право власності на майно та документами, що посвідчують особу до контролюючого органу за місцем реєстрації (проживання).

Питання: Що фізична особа повинна зробити для застосування права на пільгу з сплати земельного податку?

Ольга Северин: Для отримання пільги фізична особа, яка має право на таку пільгу, має подати до контролюючого органу за місцезнаходженням земельної ділянки заяву довільної форми про надання пільги та документи, що посвідчують її право на пільгу:

  • для осіб з інвалідністю першої і другої груп – посвідчення особи з інвалідністю першої або другої групи, довідка МСЕК;
  • для фізичних осіб, яки виховують трьох і більше дітей віком до 18 років – посвідчення батьків багатодітної сім’ї;
  • для пенсіонерів (за віком) - пенсійне посвідчення (за віком);
  • для ветеранів війни та осіб, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» – посвідчення «Учасник бойових дій», «Інвалід війни», «Учасник війни», «Член сім'ї військовослужбовця, який загинув (помер) чи пропав безвісти під час проходження військової служби» тощо;
  • для фізичних осіб, визнаних законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи – посвідчення «Учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС», посвідчення «Потерпілий від Чорнобильської катастрофи» (1-3 категорія).

Якщо фізична особа станом на 1 січня поточного року має у власності декілька земельних ділянок одного виду використання, площа яких перевищує межі граничних норм, така особа до 1 травня поточного року подає письмову заяву у довільній формі до контролюючого органу за місцем знаходження будь-якої земельної ділянки про самостійне обрання/зміну земельних ділянок для застосування пільги.

Слід зазначити, що у разі подання такої заяви після 1 травня поточного року пільга починає застосовуватися до обраних земельних ділянок з наступного податкового (звітного) періоду.

Питання: З якої дати необхідно сплачувати земельний податок, коли придбано  нежиле приміщення у багатоквартирному жилому будинку: з дати укладання договору купівлі-продажу чи з дати державної реєстрації права власності на нерухоме майно?

Ольга Северин: Платниками плати за землю (земельний податок та орендна плата за землі державної та комунальної власності) є власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі, а об’єктом оподаткування – земельні ділянки, які перебувають у власності або користуванні, та земельні частки (паї), які перебувають у власності.

Власники землі та землекористувачі сплачують плату за землю з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою (п.287.1 ст.287 ПКУ). При переході права власності на будівлю, споруду (їх частину) податок за земельні ділянки, на яких розташовані такі будівлі, споруди (їх частини), з урахуванням прибудинкової території сплачується на загальних підставах з дати державної реєстрації права власності на нерухоме майно.

Отже, при переході права власності на будівлю, споруду (їх частину) податок за земельні ділянки, на яких розташовані такі будівлі, споруди (їх частини), з урахуванням прибудинкової території сплачується на загальних підставах з дати державної реєстрації права власності на нерухоме майно. Власник нежилого приміщення (його частини) у багатоквартирному жилому будинку сплачує до бюджету податок за площі під такими приміщеннями (їх частинами) з урахуванням пропорційної частки прибудинкової території з дати державної реєстрації права власності на нерухоме майно. (п.287.8 ст.287 ПКУ).

Питання: Ким сплачуватиметься земельний податок за земельні ділянки, власниками яких є малолітні та неповнолітні діти?

Ольга Северин: Земельний податок за земельні ділянки, що перебувають  у власності малолітніх та неповнолітніх дітей, нараховується на загальних підставах, і сплачується батьками, опікунами або самими малолітніми та неповнолітніми дітьми за допомогою батьків чи піклувальників.

Питання: Чи звільняються від сплати земельного податку фізичні особи, які мобілізовані до Збройних сил України та беруть участь в Антитерористичній операції (АТО)?

Ольга Северин: Особи, визнані учасниками бойових дій, відповідно до норм Закону України від 22.10.1993р. №3551-XII «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», звільняються від сплати земельного податку. При цьому звільнення від сплати земельного податку, передбачене для такої категорії фізичних осіб, поширюється на одну земельну ділянку за кожним видом використання у межах граничних норм.