Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Олег Берестецький: «Кошти за нерухоме майно наповнюють місцеві бюджети»

, опубліковано 17 травня 2021 о 10:33

Нещодавно начальник Зборівської ДПІ Головного управління ДПС у Тернопільській області Олег Берестецький зустрівся з редактором газети «Зборівська дзвіниця» Оксаною Семениною. Під час зустрічі йшлося про оподаткування нерухомого майна у 2021 році.

Доброго дня! Дякую, п. Олеже, що віднайшли можливість зустрітися та відповісти на запитання, які цікавлять жителів нашого краю. Не так давно завершилася кампанія декларування громадянами своїх доходів, отриманих у 2020 році. На сьогодні актуальним постає питання оподаткування нерухомості. Розкажіть громадянам про цьогорічні зміни, яким чином оподатковують нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

– Дякую за запитання. Якщо коротко і зрозуміло для громадян, то варто зазначити, що об'єктом оподаткування майна фізичних осіб є нерухомість, яка має площу більшу ніж 60 м2   для квартир, 120 м2 для будинків та 180 м2для різних типів нерухомості. Якщо громадянин має у власності нерухомість, яка є меншою за вказані розміри, то податок на нерухомість нараховуватися такому платнику не буде. 

Розмір податку залежатиме від ставки податку, яка визначається рішенням органів місцевого самоврядування. У 2021 році податок нараховується фізичним особам – власникам об’єктів нерухомості (будинків, квартир тощо) за 2020 рік, виходячи з розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня 2020 року – 4 723,00 гривень.

Обчислення суми податку здійснюється контролюючим органом за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) власника такої нерухомості, виходячи із загальної площі кожного з об'єктів нерухомості та відповідної ставки податку.

Контролюючі органи формують та надсилають податкове/податкові повідомлення-рішення про сплату суми/сум податку та відповідні платіжні реквізити за місцем його податкової адреси (місця реєстрації) до 1 липня 2021 року.

Сплатити податок потрібно протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.

– Пане Олеже , а хто є платниками податку на нерухоме майно?

– Платниками податку є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості (пп. 266.1.1 Податкового кодексу України). За неповнолітніх дітей – власників нерухомості податок сплачують батьки/опікуни.

Базою оподаткування є загальна площа об'єкта житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його часток.

База оподаткування об'єктів житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, які перебувають у власності фізичних осіб, обчислюється контролюючим органом на підставі даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, що безоплатно надаються органами державної реєстрації прав на нерухоме майно та/або на підставі оригіналів відповідних документів платника податків, зокрема документів на право власності.

– Чи існують пільги зі сплати податку на нерухомість?

– Такі пільги є, визначені законодавством. Як я вже сказав раніше, база оподаткування об’єкта/об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності фізичної особи – платника податку, зменшується:

для квартири/квартир незалежно від їх кількості на 60 м2;

для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості – на 120  м2;

для різних типів об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), – 180 м2.

Сплачувати податок доведеться за кожен квадратний метр понад цю норму. Таке зменшення надається один раз за кожний базовий податковий (звітний) період (рік).

Пільги з податку для фізичних осіб не застосовуються до:

об’єкта/об’єктів оподаткування, якщо площа такого/таких об’єкта/об’єктів перевищує п’ятикратний розмір неоподаткованої площі: квартира перевищує 300 м2; житловий будинок перевищує 600 м2; площа різних типів об’єктів житлової нерухомості перевищує 900 м2;

об’єкта/об’єктів оподаткування, які використовуються їх власниками з метою одержання доходів (здаються в оренду, лізинг, позичку, використовуються у підприємницькій діяльності. 

Таким чином, фізичні особи – підприємці, які зазначили своє житло як податкову адресу та фактично здійснюють діяльність у власній квартирі /будинку, не мають право на пільги з податку на нерухомість. Аналогічно сплачувати податок починаючи з першого квадратного метра повинні і особи, які здають житлову нерухомість в оренду (лізинг).

– А чи застосовуються пільги зі сплати податку на нерухомість до пенсіонерів за віком?

– Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, повинен сплачуватися всіма фізичними, які мають у власності житлову нерухомість або частку на неї незалежно від наявності певного статусу (пенсіонери, люди з інвалідністю, «чорнобильці» тощо).

– Платник податку отримав повідомлення-рішення, але не погоджується з сумою податку, яка зазначена в ньому? Яким чином можна виправити розбіжності , що пов’язані з застосуванням податку на нерухомість або вирішити спірні питання, які виникають?

– Громадяни, які мають сплатити майнові податки, можуть провести звірку даних щодо об’єктів оподаткування. Для цього потрібно звернутися до контролюючого органу за місцем знаходження таких об’єктів з письмовою заявою.

Така звірка може  бути проведена щодо:

об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності платника податку;

розміру загальної площі об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності платника податку;

права на користування пільгою із сплати податку;

розміру ставки податку;

нарахованої суми податку.

У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів, зокрема документів на право власності, контролюючий орган за своєю податковою адресою платника податку проводить перерахунок суми податку і надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним).

Органи державної реєстрації прав на нерухоме майно, а також органи, що здійснюють реєстрацію місця проживання фізичних осіб, зобов'язані щокварталу у 15-денний строк після закінчення податкового (звітного) кварталу подавати контролюючим органам відомості, необхідні для розрахунку та справляння податку фізичними та юридичними особами, за місцем розташування такого об'єкта нерухомого майна станом на перше число відповідного кварталу в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

У разі подання платником податку контролюючому органу правовстановлюючих документів на нерухоме майно, відомості про яке відсутні у базі даних інформаційних систем центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, сплата податку фізичними особами здійснюється на підставі поданих платником податку відомостей до отримання контролюючим органом відомостей від органів державної реєстрації прав на нерухоме майно про перехід права власності на об'єкт оподаткування.

– Якщо об’єкт нерухомості перебуває у спільній власності, кому доведеться  сплатити податок?

– Відповідно до пп.266.1.2 п.266.1 ст.266 Податкового кодексу України платники податку в разі перебування об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості у спільній частковій або спільній сумісній власності кількох осіб визначаються за такими правилами:

а) якщо об'єкт житлової та/або нежитлової нерухомості перебуває у спільній частковій власності кількох осіб, платником податку є кожна з цих осіб за належну їй частку;

б) якщо об'єкт житлової та/або нежитлової нерухомості перебуває у спільній сумісній власності кількох осіб, але не поділений в натурі, платником податку є одна з таких осіб-власників, визначена за їх згодою, якщо інше не встановлено судом;

в) якщо об'єкт житлової та/або нежитлової нерухомості перебуває у спільній сумісній власності кількох осіб і поділений між ними в натурі, платником податку є кожна з цих осіб за належну їй частку.

– Пане Олеже, дякую за цікаву розмову.

– Дякую і вам. Сподіваюся, що ці роз’яснення допоможуть людям. А на завершення хочу подякувати громадянам за виконання ними свого конституційного обов’язку щодо подання декларацій про доходи за минулий рік, а також за сумлінність у сплаті податків та наповнення місцевих бюджетів.