Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

На «гарячій лінії» у Кременецькій ДПІ розповіли про порядок декларування громадянами доходів

опубліковано 15 квітня 2021 о 09:22

Нещодавно у Кременецькій ДПІ ГУ ДПС у Тернопільській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Особливості деклараційної кампанії – 2021».

На запитання громадян відповідала начальник Кременецького відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок Ольга Тівон.

Пропонуємо до уваги найактуальніші із запитань та відповіді на них.

Питання: Які документи, крім декларації про майновий стан і доходи слід надати до податкової інспекції, щоб скористатись правом на нарахування податкової знижки за оплату навчання?

Ольга Тівон: Фізична особа-платник податку на доходи фізичних осіб, яка має право скористатися податковою знижкою щодо суми коштів, сплачених за навчання, зобов’язана подати до контролюючого органу разом з податковою декларацією про майновий стан і доходи:

- копії платіжних та розрахункових документів, зокрема, квитанції, фіскальні чеки, прибуткові касові ордери, що ідентифікують надавача послуг і особу, яка звертається за податковою знижкою (їх отримувача);

- копію договору з навчальним закладом, в якому обов’язково повинно бути відображено заклад освіти-надавача послуг і здобувача освіти-отримувача послуг, вартість таких послуг і строк оплати за такі послуги;

- довідку про отримані у звітному році доходи;

- документи, які підтверджують ступінь споріднення (у разі компенсації вартості здобуття дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти  члена сім’ї першого ступеня споріднення).

Питання: Який термін повернення ПДФО платнику податку внаслідок застосування права на податкову знижку?

Ольга Тівон: Сума, що має бути повернена платнику податку, зараховується на його банківський рахунок, відкритий у будь-якому банку, або надсилається поштовим переказом на адресу, зазначену в декларації, протягом 60 календарних днів після надходження такої податкової декларації.

Питання: Чи можна включити до податкової знижки витрати на лікування COVID-19?

Ольга Тівон: Ні не можна, тому що станом на 1 січня 2021 року Закон про загальнообов’язкове державне соціальне медичне страхування чинності не набрав і податкова знижка по витратах, понесених платником податку на користь закладів охорони здоров’я для компенсації вартості платних послуг з лікування такого платника податку або члена сім’ї першого ступеня споріднення, за наслідками 2020 року не надається.

Питання: Які існують альтернативні варіанти ведення діяльності для громадян, які одноосібно обробляють земельні ділянки (паї)?

Ольга Тівон: Громадяни, які одноосібно обробляють земельні ділянки (паї), за підсумками звітного року мають до 1 травня 2021 року задекларувати доходи, отримані від реалізації власно вирощеної сільськогосподарської продукції, та до 2 серпня 2021 року сплатити належні суми податку на доходи фізичних осіб (18%) та військового збору (1,5%).

Крім цього, громадяни, які одноосібно обробляють земельні ділянки (паї), можуть зареєструватися фізичною особою – підприємцем. Це зумовить сплату єдиного соціального внеску, завдяки чому громадянин може збільшити свій страховий стаж та в майбутньому розраховувати на виплату пенсії.

Для зазначеної категорії громадян існують такі варіанти ведення підприємницької діяльності:

- єдиний податок ІІ група (фіксована ставка 20% від мінімальної заробітної плати). Вимоги: відсутність найманої праці або кількість осіб, що перебувають у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб; сукупний обсяг доходу за календарний рік (звітний період) не перевищує 834 розміри мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня звітного року (у 2021 році – 5004000 грн);

- єдиний податок ІІІ група (ставка 5% від сукупного доходу, якщо ФОП не платник ПДВ; 3% – за умови реєстрації платником ПДВ).

Питання: Які граничні терміни сплати податкових зобов’язань, визначених у податковій декларації про майновий стан і доходи за 2020 рік?

Ольга Тівон: Для громадян та осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність – 2 серпня 2021.

Платник податку – фізична особа, який зобов’язаний, визначити та сплатити свої податкові зобов’язання, сплачує за кодами бюджетної класифікації:

«11010500» – «податок на доходи фізичних осіб, що сплачується фізичними особами за результатами річного декларування»;

«11011001» – «військовий збір, що сплачується за результатами декларування».