Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Скористайтесь податковою знижкою по 31 грудня 2020 року

, опубліковано 23 грудня 2020 о 15:29

Нещодавно відбулася розмова редактора газети «Бережанське віче» з начальником Бережанської ДПІ Головного управління ДПС у Тернопільській області Бурштинською Надією Іванівною. Надаємо підбірку найактуальніших запитань та відповідей на них.

– Надіє Іванівно, скажіть, будь ласка, що означає термін «податкова знижка», для кого вона використовується, що потрібно щоб її оформити? І найголовніше, найактуальніше зараз який – яким є термін для оформлення податкової знижки?

– Дякую за запитання. Перш за все, слід вказати, що «податкова знижка» – це документально підтверджена сума витрат платника податку – резидента у зв'язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів – фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати, у випадках, визначених Податковим кодексом. Податковою знижкою можуть скористатися фізичні особи, які не є суб'єктами господарювання.

Для нарахування податкової знижки необхідно по 31 грудня (включно) наступного за звітним податкового року подати до податкового органу річну податкову декларацію про майновий стан і доходи. Отже, виходячи з вказаного, якщо бажаєте оформити податкову знижку в 2020 році, то часу залишилося лише до кінця року. Слід вказати, що право на оформлення податкової знижки по витратах за 2019 рік на наступні податкові роки не переноситься. 

Податкова декларація подається за формою, затвердженою наказом МФУ у редакції від 02.10.2015 року  №859  (у редакції наказу МФУ від 25.04.2019 року №177).

До податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами.

Таким документами можуть бути: квитанції, фіскальні або товарні чеки, прибуткові касові ордери, копії договорів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і їх покупця (отримувача) тощо.

У зазначених документах обов'язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк їх продажу (виконання, надання).

– Який перелік витрат дозволений включити платнику податків до податкової знижки?

– Повний перелік витрат дозволених для включення  до податкової знижки наведений в п.166.4  ст.166 Податкового кодексу України .

– Чи є право на отримання податкової знижки в електронній формі?

– Щоб подати декларацію в електронному вигляді, слід завчасно подбати про отримання особистого електронного цифрового підпису, який можна отримати у будь-якому акредитованому центрі сертифікації ключів.

Копії всіх документів для отримання податкової знижки платники  надають разом з податковою декларацією, а оригінали цих документів зберігає платник податку.

– Який розмір податкової знижки на навчання, і чи має право оформити податкову знижку фізична особа – підприємець ?

– До податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, договорами з навчальним закладом, довідкою про отримані у звітному році доходи; документами, які підтверджують ступінь споріднення тощо.

Звертаємо увагу на те, що податкова знижка нараховується на доходи, які отримані у вигляді заробітної плати, при цьому сума податкової знижки не повинна перевищувати розмір заробітної плати, яку платник отримав протягом року.

Фізична особа – підприємець не має право на податкову знижку щодо доходів, одержаних від підприємницької діяльності.

– Упродовж якого часу повертається платнику сума податку на доходи фізичних осіб , що має бути повернена?

– Сума, що має бути повернена платнику податку, зараховується на його банківський рахунок, відкритий у будь-якому комерційному банку, або надсилається поштовим переказом на адресу, зазначену в декларації, протягом 60 календарних днів після надходження такої податкової декларації.