Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податкова знижка: для кого і коли

, опубліковано 20 листопада 2020 о 10:07

Тематиці податкової знижки, якою ще можна скористатися, була присвячена гаряча лінія», що недавно відбулася у Козівській ДПІ Головного управління ДПС у Тернопільській області.

На запитання платників податків відповідав начальник Козівської ДПІ Головного управління ДПС у Тернопільській області Володимир Кадубець.

Пропонуємо вашій увазі найцікавіші питання телефонного сеансу та відповіді на них.

Питання: Чи може пенсіонер, який оплачує навчання свого онука, отримати податкову знижку?

Володимир Кадубець:  Право на податкову знижку можуть мати лише ті платники податків, котрі протягом минулого року сплачували на користь закладів освіти за своє власне навчання або навчання члена його сім’ї першого ступеня споріднення, котрий не отримує заробітну плату. Відповідно Податкового кодексу України членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються батьки, чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені. Всі ж інші члени сім’ї мають другий ступінь споріднення.

Таким чином, дідусь або бабуся не відносяться до першого ступеня споріднення з онуками, а отже і не мають права на податкову знижку. 

Питання: Студент зареєстрований як приватний підприємець, чи має він право на податкову знижку?

Володимир Кадубець: Отримати податкову знижку може лише той платник податків, котрий отримував доходи у вигляді заробітної плати у звітному податковому році. Тобто, суб’єкти господарської діяльності-фізичні особи не можуть скористатися правом на податкову знижку, якщо вони отримують лише доходи від підприємницької діяльності.

Питання: Який термін подання документів для застосування права на податкову знижку? Чи можна подати документи онлайн? 

Володимир Кадубець: Підстави для нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сум відображаються платником податку у річній податковій декларації про майновий стан і доходи, яка подається по 31 грудня включно наступного за звітним податкового року.

Податкова декларація подається до податкової інспекції, в якій перебуває на обліку платник податків. При цьому, за вибором платника декларація може бути подана в один із таких способів: особисто або уповноваженою на це особою; надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення; засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу.

Слід зазначити, якщо платник податку до кінця податкового року, наступного за звітним не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні податкові роки не переноситься.

Питання: Який термін повернення податку на доходи фізичних осіб платнику податку внаслідок застосування права на податкову знижку?

Володимир Кадубець: Відповідно до Податкового кодексу сума, що має бути повернена платнику податку, зараховується на його банківський рахунок, відкритий у будь-якому комерційному банку, або надсилається поштовим переказом на адресу, зазначену в декларації, протягом 60 календарних днів після надходження такої податкової декларації.

Питання: Чи має працівник право на податкову знижку за навчання дитини, якщо оплату за навчання здійснювало підприємство, на якому він працює?

Володимир Кадубець: Працівник має право тільки у тому випадку, якщо кошти перераховувались із заробітної плати  за дорученням.

Законодавством встановлено, що за договором доручення одна сторона (повірений) зобов’язується вчинити від імені та за рахунок другої сторони (довірителя) певні юридичні дії.

Якщо підприємство за дорученням працівника (на підставі договору-доручення або довіреності) здійснювало перерахування сум коштів з одержаного ним доходу у вигляді заробітної плати за навчання інших членів сім’ї першого ступеня споріднення (дитини), які не отримували заробітної плати, працівник підприємства може скористатися правом на податкову знижку за їх (своєї дитини) навчання.