Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податкові новації обговорили на «гарячій лінії» в Зборові

, опубліковано 17 листопада 2020 о 16:00

У Зборівській ДПІ Головного управління ДПС у Тернопільській області днями відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Про головне у податковому законодавстві».

На запитання платників податків відповідав начальник Зборівської ДПІ Головного управління ДПС у Тернопільській області Олег Берестецький.

Найактуальніші питання-відповіді прямого звязку пропонуємо вашій увазі.

Питання: Які нововведення запроваджено Законом №466 для юридичних осіб – платників єдиного податку третьої групи?

Олег Берестецький: Зміни у Законі №466, які стосуються, юридичних осіб – платників єдиного податку третьої групи:

- зменшено із 15-ти до 10-ти календарних днів строк, до закінчення якого платник єдиного податку третьої групи зі ставкою 5% може подати заяву про зміну ставки цього податку на 3% зі сплатою ПДВ;

- обмежено поширення пільги у вигляді земельного податку на юридичних осіб – платників єдиного податку 3 групи, при наданні нерухомого майна в оренду;

- визначено, що анулювання реєстрації платника єдиного податку контролюючим органом можливе у разі наявності податкового боргу, який перевищує 1020 грн на кожне перше число місяця протягом двох послідовних кварталів – в останній день другого із послідовних кварталів. 

Питання: Чи передбачена відповідальність за неподання форми 20-ОПП і яка?

Олег Берестецький: Неподання «Повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність» за формою № 20-ОПП, – тягне за собою накладення штрафу для самозайнятих осіб у розмірі 340 грн, а для юридичних осіб, відокремлених підрозділів юридичної особи чи юрособу, відповідальну за нарахування та сплату податків до бюджету під час виконання договору про спільну діяльність, – 1020 гривень.

Питання: Підприємець використовує своє житло у господарській діяльності, то пільгу з податку на нерухоме майно може застосовувати?

Олег Берестецький: Пільги з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, що сплачується на відповідній території з об’єктів житлової нерухомості, для фізичних осіб не застосовується до об’єктів оподаткування, що використовуються їх власниками з метою одержання доходів, зокрема здаються в оренду, лізинг, позичку, використовуються у підприємницькій діяльності.

Питання:  Розкажіть, будь ласка, про переваги подання звітності в електронному вигляді. 

Олег Берестецький: Податковим кодексом України передбачено подання звітності в електронному вигляді і є можливим за умови отримання електронного цифрового підпису в акредитованих центрах сертифікації ключів.

Перевагами подання платниками податків звітності в електронному вигляді є економія часу на її подання, постійна актуалізація (оновлення) програмного забезпечення відповідно до останніх змін у податковому законодавстві, захищення від несанкціонованих переглядів та втручань, економія коштів на придбання бланків звітності (заяв, податкових декларацій, розрахунків коригування тощо), арифметичний контроль за показниками податкової звітності, автоматичне створення архіву електронних копій звітів, квитанцій та інших документів, уникнення спілкування з податковим інспектором, що є дуже актуальним в умовах карантинних обмежень. 

Питання: Чи можливо громадянам дізнатися про наявність податкового боргу в Електронному кабінеті? 

Олег Берестецький: Фізичні особи – громадяни, які не є суб’єктами господарювання, можуть отримати інформацію про наявність або відсутність у них податкового боргу, використавши Електронний кабінет, зайти до якого можна через офіційний вебпортал ДПС. 

Приватна частина Електронного кабінету через режим «Стан розрахунків з бюджетом» відкриває доступ до особових рахунків користувача зі сплати податків, зборів та інших платежів (дані інтегрованої картки платника). Суми заборгованості перед бюджетом позначені червоним кольором приватної частини (особистого кабінету) Електронного кабінету, вхід здійснюється після проходження електронної ідентифікації онлайн з використанням кваліфікованого електронного підпису. 

Питання: Якщо у платника єдиного податку  виник податковий борг: які наслідки?

Олег Берестецький: Законом України від 16.01.2020 №466-IX внесено зміни, зокрема, до п.п. 8 п. 298.2.3 ст. 298  Податкового кодексу щодо переходу платниками єдиного податку на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ, у разі порушення умов застосування спрощеної системи оподаткування, які набрали чинності з 23 травня 2020 року.

Так, платники єдиного податку зобов'язані перейти на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ, – у разі наявності податкового боргу у розмірі, що перевищує суму, визначену абзацом третім п. 59.1 ст. 59 ПКУ, на кожне перше число місяця протягом двох послідовних кварталів - в останній день другого із двох послідовних кварталів.

Отже, сума податкового боргу, наявність якого на кожне перше число місяця протягом двох послідовних кварталів зобов’язує платника єдиного податку перейти на загальну систему оподаткування, має перевищувати 60 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – 1020 гривень.

Якщо платником не буде здійснений такий перехід, то за рішенням контролюючого органу його реєстрація платником єдиного податку може бути анульована шляхом виключення з реєстру платників єдиного податку.