Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Актуальне інтерв’ю: декларування громадянами доходів, отриманих у 2021 році

, опубліковано 03 лютого 2022 о 10:43

Днями начальник Теребовлянської ДПІ Головного управління ДПС у Тернопільській області Ігор Билиця зустрівся з редактором Теребовлянської районної газети «Воля».

На початку заходу посадовець зазначив, що з 1 січня 2022 року стартувала кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2021 року, а також звернув увагу, що відповідно до ч. 2 ст. 67 Конституції України усі громадяни щорічно подають до податкових інспекцій за місцем проживання декларації про свій майновий стан та доходи за минулий рік у порядку, встановленому законом.

Кому треба обов’язково подати декларацію про доходи за минулий рік, за якою формою треба подавати декларацію про майновий стан і доходи, терміни подання декларації, а також інші запитання та відповіді на них – в інтерв’ю.

– Пане Ігорю, коли виникає обов’язок щодо подання декларації про доходи?

Ігор Билиця. Обов’язок щодо подання декларації у платників податків виникає:

  • при отриманні доходів не від податкових агентів (тобто від інших фізичних осіб, які не зареєстровані як самозайняті особи). До таких доходів відносяться, зокрема, доходи від надання в оренду рухомого або нерухомого майна іншим фізичним особам; успадкування чи отримання в дарунок майна не від членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення тощо;
  • при отриманні від податкових агентів доходів, які не підлягали оподаткуванню при виплаті, але які не звільнені від оподаткування. До таких доходів відносяться, зокрема, операції з інвестиційними активами;
  • при отриманні іноземних доходів;
  • та в інших випадках передбачених законодавством, зокрема, при отриманні у власність майна за рішенням суду.

Разом з тим, слід зазначити, що обов’язок платника податку щодо подання податкової декларації вважається виконаним і податкова декларація не подається, якщо такий платник податку отримував доходи виключно:

  • від податкових агентів, які не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;
  • виключно від податкових агентів незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу, крім випадків, прямо передбачених ІV розділом ПКУ;
  • від операцій продажу (обміну) майна, дарування, дохід від яких відповідно до розділу IV ПКУ не оподатковується, оподатковується за нульовою ставкою та/або з яких при нотаріальному посвідченні договорів був сплачений податок відповідно до розділу IV ПКУ;
  • у вигляді об’єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою податку та/або з яких сплачено податок відповідно до п. 174.3 ПКУ.

– Які граничні строки подання податкової декларації про майновий стан і доходи?

Ігор Билиця. Граничні строки подання декларації за звітний (податковий) 2021 рік:

для фізичних осіб – підприємців, які здійснюють підприємницьку діяльність на загальній системі оподаткування, – протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року;

для громадян, які відповідно до норм  розділу IV ПКУ зобов’язані подавати декларацію, та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, – до  1 травня року, що настає за звітним;

для фізичних осіб, які декларують право на податкову знижку – по 31 грудня включно наступного за звітним роком.

Якщо останній день строку подання Декларації припадає на вихідний чи святковий день, то останнім днем строку буде вважатися операційний (банківський) день, що настає за звітним або святковим днем.

– Яка форма декларації використовується, чи змінилася вона від минулого року?

Ігор Билиця. Слід звернути увагу, що з 1 січня 2022 року вводиться в дію нова форма податкової декларації про майновий стан і доходи, яка затверджена наказом Міністерства фінансів України від 17 грудня 2020 року № 783.

Нова форма декларації передбачає об'єднання звітності з ПДФО та ЄСВ, а також декларування частини прибутку контрольованої іноземної компанії (КІК).

Форма декларації в редакції наказу № 783 доповнена новими додатками:

1) ЄСВ 1, ЄСВ 2 та ЄСВ 3 - для платників єдиного внеску самозайнятих осіб (крім осіб, які обрали спрощену систему оподаткування) та осіб, які сплачували добровільні внески, передбачені договором про добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування;

2) КІК - для платників, у яких виникає обов'язок декларувати прибутки КІК відповідно до п. 170.13 ст. 170 Податкового кодексу України.

Разом з тим, п. 54 підрозділу Х Перехідних положень Податкового кодексу України встановлені особливості застосування положень про оподаткування прибутку КІК протягом перехідного періоду, а саме: першим звітним (податковим) роком для звіту про КІК є 2022 рік (якщо звітний рік не відповідає календарному року - звітний період, що розпочинається у 2022 році).

– Як декларується дохід від отримання спадщини?

Ігор Билиця. Оподаткування об’єктів спадщини залежить від ступеня споріднення спадкодавця і спадкоємця та резидентського статусу.

За нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб оподатковуються об'єкти спадщини, що успадковуються членами сім'ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення;

За ставкою 5% оподатковується вартість будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцями, які не є членами сім’ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення.

Ставка 18% застосовується для будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцем від спадкодавця-нерезидента, та будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцем-нерезидентом від спадкодавця-резидента.

Дохід у вигляді вартості успадкованого майна (кошти, майно, майнові чи немайнові права) у межах, що підлягає оподаткуванню, зазначається в річній податковій декларації, крім спадкоємців, які отримали у спадщину об’єкти, що оподатковуються за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб.

Отже, фізичні особи, що одержали дохід у вигляді спадщини, який оподатковується за нульовою ставкою податку, не зобов’язані включати вартість такої спадщини до складу загального річного оподатковуваного доходу.

Такі фізичні особи можуть не подавати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи, але за умови відсутності інших підстав для подання декларації.

Фізичні особи, які отримали спадщину, що оподатковується за ставками 5% та 18%, зобов'язані включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію за наслідками звітного податкового року (до 1 травня 2022 року).

– Який перелік витрат включається до податкової знижки за 2021 рік і який термін подання декларації про майновий стан і доходи з метою отримання податкової знижки?

Ігор Билиця. Перелік витрат, дозволених для включення до податкової знижки визначено п. 166.3 статті 166 ПКУ, а саме:

- частина суми процентів, сплачених за користування іпотечним кредитом;

- пожертвування або благодійні внески неприбутковим організаціям;

- сума коштів, сплачених на користь закладів освіти для компенсації вартості навчання;

- страхові платежі (внески, премії) за договорами довгострокового страхування життя та пенсійні внески в рамках недержавного пенсійного забезпечення;

- суми витрат на оплату допоміжних  репродуктивних технологій;

- суми витрат на оплату державних послуг, пов'язаних з усиновленням дитини, включаючи сплату державного мита;

- суми коштів, сплачених у зв'язку з переобладнанням транспортного засобу;

- суми витрат на сплату видатків на будівництво (придбання) доступного житла, визначеного законом, у тому числі на погашення пільгового іпотечного житлового кредиту, наданого на такі цілі, та процентів за ним;

- суму коштів у вигляді орендної плати за договором оренди житла (квартири, будинку), оформленим відповідно до вимог чинного законодавства, фактично сплачених платником податку, який має статус внутрішньо переміщеної особи;

- сума коштів або вартість товарів, які  добровільно перераховані (передані) з метою  запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19) як благодійність відповідним організаціям та/або органам виконавчої влади, закладам охорони здоров'я, тощо. 

Підстави для нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сум відображаються платником податку у річній податковій декларації, яка подається по 31 грудня включно наступного за звітним податкового року (по 31 грудня 2022 року). 

На завершення інтерв’ю, Ігор Билиця закликав громадян долучитися до деклараційного процесу і виконати свій громадянський обов’язок та вказав, що громадяни можуть звернуться до Центру обслуговування платників Теребовлянської ДПІ Головного управління ДПС у Тернопільській області за допомогою щодо порядку заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи.