Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Збаразька ДПІ: обговорили важливі для платників теми

, опубліковано 03 лютого 2022 о 13:52

Цього тижня відбулася робоча зустріч начальника Збаразької ДПІ Головного управління ДПС у Тернопільській області Руслана Цвігуна із начальником відділу доходів бюджету фінансового управління Збаразької міської ради Анатолієм Локтем.

Під час зустрічі обговорили найважливіше, а саме: питання декларування доходів, адже це особистий внесок кожного українця у розвиток нашої держави. Свідоме декларування доходів та сплата податків – шлях до побудови сучасного європейського суспільства, обов’язок кожного громадянина, від якого залежить економічний розвиток нашої держави.

Руслан Цвігун наголосив, що сплачені податки з отриманих доходів – можливість своєчасного фінансування державних програм соціального спрямування, від відповідального ставлення громадян до вимог законодавства і своєчасного виконання конституційного обов’язку залежить економічний розвиток держави, її фінансова безпека та рівень соціального захисту.

Що стосується змін податкового законодавства, то з 1 січня 2022 року введено в дію нову форму податкової декларації про майновий стан і доходи. Нова форма декларації передбачає об’єднання звітності з податку на доходи фізичних осіб та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, а також декларування частини прибутку контрольованої іноземної компанії. Також податківець розповів про порядок ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб-підприємців, передбачених наказом Міністерства фінансів України від 03.09.2021 №496. Згідно з наказом №496 облік товарних запасів повинні вести фізичні особи-підприємці єдиного податку другої-четвертої груп, які  здійснюють:

- реалізацію технічно-складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;

- реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення;

- реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння;

- фізичні особи-підприємці, які здійснюють діяльність на загальній системі оподаткування та на III групі єдиного податку з реєстрацією платниками ПДВ.

Учасники зустрічі також звернули увагу на зміни щодо обов’язку застосування РРО, ПРРО платниками єдиного податку другої-четвертої груп з 1січня 2022 року. Не оминули також і такої важливої теми, як інформування громадськості про можливість легалізації отриманих доходів шляхом одноразового (спеціального) добровільного декларування. «Одноразове декларування – добровільне подання декларації, в якій вказуються наявні у фізичної особи активи, що були отримані/придбані, а податки не сплачені. Головним стимулом для потенційних клієнтів в самому декларуванні є звільнення від відповідальності, пов’язаної з несплатою належних податків при отриманні активів або коштів на їх придбання. Адже легалізація раніше отриманих активів сприятиме не просто наповненню бюджету, а підвищить загальний рівень податкової культури громадян», – підкреслив Руслан Цвігун.