Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про декларування неоподатковуваних доходів та про застосування касових апаратів і облік товарних запасів роз’яснюють платникам податківці Шумщини

, опубліковано 03 лютого 2022 о 10:04

Нещодавно начальниця Шумської ДПІ Ірина Зазуля провела брифінг з питань застосування касових апаратів, обліку товарних запасів та декларування доходів громадян, отриманих у 2021 році.

Зокрема посадовиця зазначила, що РРО або ПРРО з 1 січня 2022 року зобов’язані застосовувати підприємці, що перебувають на 2-4 групі спрощеної системи оподаткування під час здійснення готівкових розрахунків з покупцями. Якщо ж розрахунки проводяться у безготівковій формі шляхом оплати за товар безпосередньо на рахунок підприємця, то РРО можна не використовувати. Також, за словами Ірини Зазулі, можуть працювати без РРО і спрощенці на 1 групі та ті, які здійснюють діяльність на території села.

Керівник відомства проінформувала і про аналог традиційного РРО – програмний РРО. При цьому зазначила, що податковою службою розроблено програмне забезпечення, яке є безкоштовним для платників, тобто для того, щоб його завантажити необхідно мати лише телефон, ноутбук чи планшет. Також посадовиця розповіла, які документи необхідно  подати, щоб зареєструвати ПРРО, та  як користуватися програмою.

Крім цього, звернула увагу на необхідність ведення обліку товарних запасів, порядок якого затверджений наказом Мінфіну від09.09.2021 №496, платниками єдиного податку, які здійснюють продаж технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, лікарських засобів та виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, або зареєстровані платниками ПДВ.

Ірина Зазуля також розповіла і про обов’язок задекларувати доходи, отримані у 2021 році, з яких не були сплачені ПДФО та військовий збір. За словами посадовиці, подати декларацію про майновий стан і доходи необхідно до 1 травня п. р., а сплатити податкове зобов’язання – до 1 серпня.

Начальниця інспекції також розповіла про особливості податкової амністії, зокрема, які саме фізичні особи можуть бути декларантами одноразового (спеціального) декларування, які активи слід декларувати та які відомості слід зазначати в одноразовій (спеціальній) декларації, про ставки та строки сплати збору з одноразового добровільного декларування, можливість сплати частинами.