Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Спрощений облік та звітність для ФОП

, опубліковано 14 червня 2024 о 09:47

У Головному управлінні ДПС у Тернопільській області проведено чергову «гарячу лінію» з актуальних питань податкового законодавства, зокрема, застосування спрощеної системи оподаткування ФОП. На запитання платників податків відповідала начальниця відділу адміністрування податку на доходи фізичних осіб та єдиного внеску управління оподаткування фізичних осіб Головного управління ДПС у Тернопільській області Лариса Березюк.

Під час «гарячої лінії» від додзвонювачів надходили питання щодо умов перебування на спрощеній системі, порядку та термінів подання звітності платниками єдиного податку, щодо дій при порушенні умов перебування на спрощеній системі оподаткування, яким чином через Електронний кабінет надсилається заява про застосування спрощеної системи та яка дата буде вважатися датою її подання.

Лариса Березюк, розповіла про основні критерії, за яких підприємці можуть перебувати на спрощеній системі, які податки та в яких розмірах сплачують спрощенці в розрізі груп. Як надіслати заяву про застосування спрощеної системи оподаткування підприємцем через «Електронний кабінет», де податківиця зазначила, що в меню «Введення звітності» приватної частини Електронного кабінету обирається рік та місяць, в якому створюється Заява, та з переліку електронних форм обирається Заява за формою F0102003. При цьому інформацію щодо отримання та реєстрації заяви в ДПС можна переглянути у вкладці «Вхідні документи» меню «Вхідні/вихідні документи» приватної частини Електронного кабінету, відправлені листи – у вкладці «Відправлені документи».

Посадовиця, зокрема, поінформувала платників, що при порушенні умов перебування на спрощеній системі оподаткування, платники зобов’язані перейти на сплату інших податків і зборів з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, в якому здійснене одне із порушень, визначених п.п. 298.2.3 п. 298.2 ст. 298 Податкового кодексу України. Обов’язково в податковій декларації платника єдиного податку додатково відобразити окремо доходи, отримані від здійснення операцій, які не дають права на застосовування спрощеної системи оподаткування, та застосувати до них ставку єдиного податку в розмірі 15 відсотків.

Також надала відповіді, чи може платник єдиного податку використовувати кошти з поточного рахунку, який відкрито для здійснення підприємницької діяльності, для власних потреб.  

Окрім того, Лариса Березюк відповідала на ряд запитання щодо застосування РРО/ПРРО, обліку доходів і витрат підприємцями на спрощеній системі оподаткування. Були запитання щодо заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції під час сплати (стягнення) податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, внесення авансових платежів (передоплати).

Під час телефонної розмови платники податків, які зателефонували на «гарячу лінію», отримали вичерпні відповіді та роз’яснення згідно з нормами чинного законодавства.