Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про податкові перевірки розповіли онлайн у ДПС в області

, опубліковано 24 травня 2024 о 09:53

Нещодавно у Головному управлінні ДПС у Тернопільській області відбулася Інтернет-конференція спільно з інформаційним порталом 0352.ua на тему «Податкові перевірки: важливі нюанси для зустрічі з контролюючими органами». В онлайн-режимі з платниками спілкувався начальник управління податкового аудиту Головного управління ДПС у Тернопільській області Віктор Притула.

Посадовця запитували, як відбувається відбір платників податків до проведення фактичних перевірок, де Віктор Притула зазначив, що здійснюється доперевірочний аналіз діяльності суб’єктів господарювання. Фактичні перевірки проводяться при встановленні податкових ризиків в частині можливих порушень при здійсненні розрахунків із споживачами (наприклад: не проведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО з фіскальним режимом роботи, проведення таких операцій на неповну суму готівки, проведення розрахункових операцій з видачею фіскального касового чека на товари (послуги), які не містять обов’язкових реквізитів), використання праці  найманих осіб без укладання трудового договору, здійснення господарської діяльності без державної реєстрації.

Особлива увага при відборі до проведення перевірок приділяється тим суб’єктам господарювання, які звітують про низькі виторги, проведені через реєстратори розрахункових операцій та програмні РРО. До перевірки відбирають суб’єкти господарювання, обсяги доходу яких не відповідають мінімальним витратам у зв’язку з отриманням такого доходу.

Під час Інтернет-конференції дописувачі отримали відповіді також на запитання, зокрема, як відбувається відбір платників для проведення документальних планових перевірок у 2024 році. При формуванні плану-графіку проведення документальних планових перевірок на 2024 рік враховувалися  показники позитивної динаміки рівнів сплати податку на прибуток та податку на додану вартість по відповідній галузі за дев'ять місяців 2023 року, а після настання граничних строків для подання річної звітності враховуються показники за 2023 рік.

Віктор Притула під час онлайн спілкування розповів і про законодавчі новації. А саме, що з 16.06.2024 набудуть чинності зміни щодо порядку подання та розгляду заперечень до актів перевірок в частині можливості  для платника податків або його представника брати участь у розгляді таких заперечень в режимі відеоконференції. При цьому, повідомлення про розгляд заперечень в режимі відеоконференції надсилається платнику податків в електронному вигляді в електронний кабінет.

А з 1 липня цього року набудуть чинності зміни щодо зменшення терміну на проведення документальної перевірки з питань щодо законності декларування заявленого до відшкодування з бюджету податку на додану вартість та з від'ємного значення з цього податку до 40 календарних днів, що настають за граничним строком подання податкової декларації, а якщо така податкова декларація надана після закінчення граничного строку – за днем її фактичного подання (замість 60 календарних днів).

Під час онлайн-спілкування платники податків, що брали участь у Інтернет-конференції, отримали відповіді на усі запитання, які їх цікавили.