Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У ДПС області консультували телефоном щодо добровільної сплати єдиного внеску

, опубліковано 17 травня 2024 о 08:51

Нещодавно в Головному управлінні ДПС у Тернопільській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» з питань нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок). На запитання додзвонювачів відповідав начальник управління оподаткування фізичних осіб Головного управління ДПС у Тернопільській області Вододимир Брудко.

У ході телефонної розмови додзвонювачі цікавилися, які терміни сплати єдиного внеску, хто звільняється від сплати, як провести звірку нарахування та сплати. Запитували, який зазначати код виду сплати при заповненні реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції у випадку погашення заборгованості з єдиного внеску та нарахованої суми пені. Посадовець зауважив, що у випадках сплати заборгованості з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) та нарахованої суми пені платником у реквізиті «Призначення платежу» платіжної інструкції заповнюється код виду сплати «140» – «Сплата коштів у рахунок погашення податкового боргу/заборгованості з єдиного внеску/грошових зобов’язань».

Цікавило платників, в який термін подається Розрахунок платником єдиного внеску – роботодавцем, у разі державної реєстрації припинення підприємницької діяльності ФОП. Чи передбачено компенсацію роботодавцям витрат, пов’язаних із сплатою єдиного внеску у зв’язку із створенням нового робочого місця, де податківець підтвердив, що постановою Кабінету Міністрів України від 18 березня 2023 року № 338 «Деякі питання надання роботодавцям компенсації єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за працевлаштування на нові робочі місця».

Під час «гарячої лінії» чимало запитань стосувалося добровільної сплати єдиного внеску. Посадовець роз’яснив, що громадяни, які у певні періоди не працювали, або працювали за межами України, чи з інших причин є незастрахованими особами,  мають право на добровільну сплату єдиного соціального внеску шляхом укладання договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування. При укладенні договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, який можна укласти на термін не менше одного року, особа поступово може набувати необхідний їй страховий стаж.

Укладаючи такий договір, особа зобов’язується щомісяця сплачувати внески. Розміри платежів обумовлюються в договорі й визначаються громадянами самостійно, але при цьому не можуть бути менші за мінімальний страховий внесок (на сьогодні 1760 грн).

Володимир Брудко деталізував, які документи необхідно подати особі, яка має право на добровільну сплату єдиного внеску, та поінформував, що сплачені суми єдиного внеску у разі дострокового розірвання Договору поверненню не підлягають, при цьому період, за який сплачено єдиний внесок, враховується до страхового стажу тільки за умови подання додатка ЄСВ 2 «Розрахунок сум добровільних внесків, передбачених договором про добровільну участь, які підлягають сплаті» до Податкової декларації про майновий стан і доходи. Якщо укладений Договір достроково припинено або не виконано умови договору, штрафні санкції за такі порушення не передбачено, а Додаток ЄСВ 2 подається за періоди, за які сплачено страхові кошти.

Під час телефонної розмови платники податків, які зателефонували на «гарячу лінію», отримали вичерпні відповіді та роз’яснення згідно з нормами чинного законодавства.