Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про особливості оподаткування непрямого податку йшлося під час «гарячої лінії»

, опубліковано 14 лютого 2024 о 10:14

У Головному управлінні ДПС у Тернопільській області відбувся черговий сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Акцизний податок: особливості оподаткування непрямого податку». На запитання платників податків відповідала заступниця начальника управління – начальниця відділу контролю за виробництвом та обігом спирту, спиртовмісної продукції, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах та пального управління контролю за підакцизними товарами Головного управління ДПС у Тернопільській області Галина Яремко. 

Під час «гарячої лінії» додзвонювачі, зокрема, цікавилися про впровадження нового порядку випуску, обігу та погашення податкових векселів, про збільшення на 20 відсотків специфічних ставок акцизного податку та мінімального акцизного податкового зобов’язання зі сплати акцизного податку з тютюнових виробів. Запитували й про обмеження у торгівлі підакцизними товарами у 2024 році, де Галина Яремко зазначила, що Податковий кодекс України передбачає заборону на продаж, виробництво, ввезення в країну та експорт підакцизних товарів для деяких категорій підприємців. Зокрема, це стосується платників єдиного податку. При цьому таким особам дозволяється роздрібний продаж наступних товарів: столове вино; напої без вмісту спирту (пиво, сидр); паливно-мастильні матеріали об'ємом не більше 20 літрів. Однак і на ці винятки потрібна ліцензія на торгівлю, а також треба обов'язково встановити РРО чи ПРРО.

Спілкуючись посадовиця звернула увагу на cпрощення умов виробництва дистилятів суб'єктами малого підприємництва. Саме спрощення сприятиме створенню додаткових можливостей для переробки сільськогосподарської продукції, розвитку крафтового виробництва спиртних напоїв.

Надаючи відповіді на запитання додзвонювачів, податківиця акцентувала на тому, що виробництво та/або зберігання тютюнової сировини здійснюється за наявності місць зберігання, внесених до Єдиного реєстру. Вносять місця зберігання тютюнової сировини до Єдиного реєстру, якщо таке місце зберігання розташоване за іншою адресою (у приміщенні), ніж місцезнаходження виробництва.

Цікавилися про Єдиний державний реєстр обладнання. Це інформаційно-комунікаційна система, що забезпечує збір, накопичення, захист, облік, відображення, обробку реєстрових даних та надання реєстрової інформації про перелік обладнання для підготовки або обробки тютюну, тютюнової сировини, промислового виробництва тютюнових виробів. Єдиний реєстр обладнання ведеться в електронному вигляді. Тобто обладнання для підготовки або обробки тютюну, тютюнової сировини, промислового виробництва тютюнових виробів підлягає реєстрації в зазначеному реєстрі.

Додзвонювачі отримали фахові відповіді на всі запитання щодо заявленої тематики.