Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про зміни до порядку блокування ПН та РК говорили онлайн в Головному управлінні ДПС в області

, опубліковано 19 грудня 2023 о 10:33

Нещодавно у Головному управлінні ДПС у Тернопільській області відбулася Інтернет-конференція спільно з інформаційним порталом 0352.ua на тему «Зміни до порядку блокування податкових накладних та розрахунків коригування». В онлайн режимі з платниками спілкувалася начальниця управління з питань виявлення та опрацювання податкових ризиків Головного управління ДПС у Тернопільській області Наталія Стецько.

Посадовицю запитували про зміни, що відбулися з 9 грудня 2023 року. Саме з цієї дати набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 07.11.2023 № 1154 «Про внесення змін до порядків, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 11 грудня 2019 р. № 1165».

Наталя Стецько пояснила, що змінено одну з ознак безумовної реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування (далі – ПН/РК) в Єдиному реєстрі податкових накладних (збільшено суму сплати ПДВ з 1 млн гривень до 10 млн гривень). При цьому ознаку безумовної реєстрації в попередній редакції перенесено до показників, за якими визначається позитивна податкова історія платника ПДВ (далі – позитивна історія). Пункт 2 позитивної історії: показник буде спрацьовувати, якщо у платника протягом останніх 6 послідовних місяців 75% податкового кредиту від усього обсягу придбання сформовано не більше, ніж по чотирьох УКТЗЕД та 75% податкових зобов’язань від усього обсягу постачання – по одному УКТЗЕД. При цьому «загальне навантаження» (показник D) має бути більше 5%. Пункт 5 позитивної історії: розрахунок показника щодо сплати єдиного внеску із заробітної плати працівників змінено на сплату ПДФО. Показник буде спрацьовувати, якщо середньомісячна сума ПДФО за останні 12 місяців більша суми ПДФО, розрахованої з подвійної мінімальної заробітної плати та середньомісячна чисельність у такому періоді не менше 5 осіб.

Багато дописувачів цікавились, що змінилося в розрахунку показників, що використовуються при проведенні автоматизованого моніторингу відповідності ПН/РК. 

Де, Наталія Стецько зауважила, що змінився період для розрахунку – з прив’язкою до строку сплати. Так, до 9.12.2023 року йшлося про останні 12 календарних місяців, що передують місяцю, в якому складено ПН/РК. Однак, з 09.12.2023 наведено натупне визначення показників S  та Т.

S – загальна сума сплачених платником податку та його відокремленими підрозділами сум ЄСВ та податків і зборів, контроль за справлянням яких покладено на ДПС, за період, що припадає на останні 12 звітних (податкових) періодів, які передують календарному місяцю, у якому ПН/РК прийнято для реєстрації в Реєстрі, та за які настав граничний строк сплати суми ПДВ.

T – загальна сума постачання товарів/послуг на митній території України, що оподатковуються за ставками, визначеними статтею 193 Кодексу, зазначена платником податку в ПН/РК, зареєстрованих в Реєстрі за операціями у періоді, що припадає на останні 12 звітних (податкових) періодів, які передують календарному місяцю, у якому ПН/РК прийнято для реєстрації в Реєстрі, та за які настав граничний строк сплати суми ПДВ

Відтак, за основу беруться останні 12 звітних місяців, які передують календарному місяцю, у якому  ПН/РК прийнято для реєстрації, та за які  настав граничний строк сплати ПДВ. 

Отже важливо, коли саме прийнято для реєстрації ПН/РК, а не те, коли її було складено. Водночас при розрахунку цих показників відіграватиме роль сплив граничного строку сплати ПДВ – 30-те число місяця, наступного за звітним. Такий строк має настати.

Посадовиця розповіла про розрахунки показників Рпоточ (сума ПДВ, зазначена платником податку в ПН/РК, які зареєстровані в Реєстрі у поточному календарному місяці, з урахуванням прийнятої для реєстрації в Реєстрі ПН/РК) та Pнайб (найбільша місячна сума ПДВ, зазначена платником податку у ПН/РК, зареєстрованих в Реєстрі за операціями останніх 12 звітних (податкових) періодів, які передують місяцю, в якому ПН/РК прийнято для реєстрації в Реєстрі, та за які настав граничний строк подання декларації з ПДВ).

Дописувачі отримали фахові відповіді на всі запитання щодо заявленої тематики.