Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Під час телефонного спілкування у ДПС області розповіли про застосування РРО/ПРР, продовження мораторію на проведення документальних перевірок

, опубліковано 07 грудня 2023 о 10:37

Днями у Головному управлінні ДПС у Тернопільській області відбулася  чергова «гаряча лінія» щодо питань застосування Закону України від 30 червня 2023 року  №3219 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та законів  України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» та інших податкових новацій. На запитання платників податків відповідав начальник управління податкового аудиту Віктор Притула.

Під час спілкування з платниками посадовець розповів, що відповідно до норм Закону №3219 повертаються правила діяльності бізнесу у довоєнний період, зокрема, відновлено відповідальність за порушення у сфері застосування РРО/ПРРО. Відтак за не проведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО, невидачу відповідного розрахункового документа, проведення операцій із використанням ПРРО/РРО на неповну суму вартості проданих товарів порушників чекає фінансова відповідальність.

Найбільше платники цікавилися розмірами штрафів за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та датою початку їх застосування. Відповідаючи на запитання, начальник управління зазначив, що норма щодо відновлення відповідальності набула чинності з 1 жовтня поточного року. Разом з тим Закон № 3219  знизив розмір штрафних санкцій за незастосування РРО для фізичних осіб-підприємців, які є платниками єдиного податку (окрім тих, які торгують підакцизною продукцією, валютними цінностями, ювелірними виробами, медичними та лікарськими засобами чи виробами, складною побутовою технікою та не провадять діяльність у сфері азартних ігор) – зі 100% за перше порушення вартості реалізованого товару та 150% вартості реалізованого товару – за наступне до 25% та 50% відповідно у період з 01.08.2023 року до закінчення воєнного стану, але не пізніше ніж до 01.08.2025 року.

Запитували й про продовження мораторію на проведення документальних перевірок платників податків. Багатьох додзвонювачів цікавили питання проведення перевірок при ліквідації юросіб та формування плану-графіка для платників податків, які здійснюють діяльність у сфері реалізації підакцизної продукції, виплат благодійної допомоги ВПО тощо.

Віктор Притула відповів на усі запитання платників під час спілкування та детально роз’яснив усі проблемні питання, що було озвучено під час телефонного спілкування.