Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Днями під час онлайн дописів цікавилися актуальними питаннями трансфертного ціноутворення, КІК

, опубліковано 23 листопада 2023 о 15:18

Нещодавно у Головному управлінні ДПС у Тернопільській області відбулася Інтернет-конференція спільно з інформаційним порталом 0352.ua на тему «Трансфертне ціноутворення, КІК: актуальні питання оподаткування». В онлайн режимі з платниками спілкувалася начальниця відділу трансфертного ціноутворення Головного управління ДПС у Тернопільській області Ольга Буць.

Дописувачі детально просили роз’яснити щодо подання повідомлення про набуття та відчуження частки в іноземній компанії, за якою формою звітувати. Посадовиця звернула увагу, що повідомлення надсилається до контролюючого органу протягом 60 днів з дня такого набуття (початку здійснення фактичного контролю) або відчуження (припинення фактичного контролю), до контролюючого органу за основним місцем обліку фізичної особи-резидента, засобами електронного зв’язку в електронній формі. Форма і порядок надсилання такого повідомлення затверджено Наказом Міністерства фінансів України від 22.09.2021 №512.

Запитували і про необхідність декларування конструктивних дивідендів. Саме п.п. 141.4.2. п. 141.4 ст. 141 Податкового кодексу України визначено вимогу щодо оподаткування податком на доходи нерезидента виплат, які прирівнюються до дивідендів через невідповідність ціноутворення в таких операціях принципу «витягнутої руки». З 01.01.2021 зазначені доходи оподатковуються за ставкою 15%, якщо інше не передбачено міжнародними угодами, або за формулою, яка зазначена в п.п. 141.4.2 п. 141.4 ст. 141 Податкового кодексу. 

Актуальним питанням онлайн спілкування було подання звіту про контрольовані іноземні компанії (далі – КІК). Ольга Буць нагадала, що особа, яка визнається КІК, відповідно до 392.1.1 п. 392.1 ст. 392  Податкового кодексу України, зобов’язана подати звіт про КІК. Перший звіт (за 2022 рік) може бути поданий разом зі звітом по КІК за 2023 рік одночасно з декларацією про майновий стан і доходи контролюючої особи (до 1 травня року, що настає за звітним) за 2023 рік. Кампанія декларування розпочнеться у 2024 році. Штрафні санкції та пеня за порушення вимог 392 Податкового кодексу України під час визначення та обчислення прибутку КІК не буде застосовуватися за результатами 2022-2023 звітних років.

Під час онлайн спілкування платники податків, що дописували під час Інтернет-конференції, отримали відповіді на усі запитання, які цікавили.