Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Михайло Яцина: «Податкова амністія: варто скористатися шансом та все зробити законно»

, опубліковано 10 вересня 2021 о 09:10

З вересня громадянам та не тільки варто згадати про свої доходи та активи, отримані в Україні.

Під дію амністії потрапили всі громадяни, які не можуть пояснити та документально підтвердити законність походження активів. Таким особам запропоновано подати декларацію, сплатити певний збір та звільнитися від можливого переслідування у майбутньому як самого платника податків, так і його задекларованих активів. Тобто законодавець дав шанс все зробити законно.

Кампанія одноразового (спеціального) декларування на території України проводиться вперше, вона розпочалася 1 вересня 2021 року і триватиме до 1 вересня 2022 року.

Отож, що потрібно декларувати, хто підпадає під податкову амністію, які гарантії надаються суб’єктам декларування на ці та інші питання нещодавно начальник Головного управління ДПС у Тернопільській області Михайло Яцина під час сеансу «гаряча лінія» відповідав на телефонні дзвінки громадян.

Найбільш актуальні питання та відповіді на них надаємо увазі читачів.

 

Питання: Хто підпадає під спеціальне добровільне декларування?

Михайло ЯЦИНА: Спеціальним добровільним декларуванням можуть скористатися фізичні особи – резиденти, у тому числі самозайняті особи, а також фізичні особи – нерезиденти, які були резидентами на момент набуття об'єктів декларування або на момент отримання таких доходів.

 

Питання: Які ж гарантії з боку держави для декларанта?

Михайло ЯЦИНА: Так, ну ж що ж отримує громадянин, який скористається податковою амністією? Актуальне питання.

Такій особі держава гарантуватиме:

- звільнення від відповідальності за порушення податкового та валютного законодавства;

- неможливість відкриття кримінальних проваджень та вчинення слідчих дій за активами, зазначеними в спецдекларації чи відносно такої особи.

Також держава бере зобов’язання:

- не використовувати інформацію, що міститься в цій декларації для цілей розслідування та перевірок, не використовувати її як докази в кримінальних провадженнях стосовно декларанта;

- не розголошувати відомості, що містяться в спеціальних деклараціях та доданих до них документах.

Зауважу, щоб отримати зазначені державні гарантії обов’язковою умовою буде сплата декларантом у повному обсязі суми збору за результатами поданої декларації.

Якщо кошти не надійдуть до бюджету, або надійдуть не в повному обсязі, то декларація буде вважатись неподаною, а державні гарантії не будуть поширюватись на таку особу та її активи.  

 

Питання: Гарно законодавець пише, а Кримінальний кодекс України що каже?

Михайло ЯЦИНА:  З 21 липня 2021 року також набув чинності і Закон України від 15.06.2021 №1542-IX «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України у зв'язку із внесенням змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету», який і передбачає не вважати умисним ухиленням від сплати податків і зборів, якщо такі діяння пов'язані з придбанням об'єктів, які громадянин вказав у одноразовій добровільній декларації та сплатив узгоджену суму збору декларування, якщо такі діяння вчинені до 2021 року.

Крім цього передбачено, що не можуть бути використані вищевказані дані на підтвердження винуватості підозрюваного, обвинуваченого у вчиненні кримінальних правопорушень щодо  ухилення від сплати податків і зборів (передбачених ст. 212, 2121 Кримінального кодексу України).

 

Питання: Задекларовану суму можна сплатити частинами. Зазначте, як саме?

Михайло ЯЦИНА: Наслідком подання декларації повинна бути сплата збору. Збір сплачується одноразово, розраховується декларантом самостійно на підставі вартості активів і ставки, яка застосовується до відповідного виду активу і зазначається в декларації.

Збір може сплачуватися одним платежем протягом 30 календарних днів з дати подання декларації або ж бути розбитим на три платежі протягом 3 років за бажанням декларанта, але за підвищеною ставкою.

Несплата або недоплата збору в термін веде до визнання декларації такою, що не подана і, відповідно, до відсутності державних гарантій.

 

Питання: Що треба декларувати?

Михайло ЯЦИНА: Об’єктами декларування можуть бути: валютні цінності, нерухоме майно та рухоме майно (транспортні засоби, предмети мистецтва чи антикваріату, дорогоцінні метали, ювелірні вироби тощо), майнові права на об'єкти інтелектуальної власності, цінні папери та/або фінансові інструменти, визначені законом, права на отримання дивідендів, інші активи фізичної особи, у тому числі майно, банківські метали, крім тих, що не розміщені на рахунках.

 

Питання: Чи є зразки для заповнення самої декларації для добровільного декларування?

Михайло ЯЦИНА: Так, є, на вебпорталі ДПС України у банері «Одноразове добровільне декларування» або за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/odnorazove-dobrovilne-deklaruvannya/deklaratsiya/zrazok-zapovnennya/.

Варто зауважити, що у цьому банері є чимало цікавої для декларантів інформації.

 

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua

Спілкуйтеся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»