Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Як визначити середню щомісячну заробітну плату для суб’єктів господарювання з ліцензією на роздрібну торгівлю алкоголем, якщо працівник був у відпустці без оплати, працював за сумісництвом або неповний робочий час

, опубліковано 10 листопада 2025 о 11:23

Відповідно до частини тринадцятої статті 42 Закону України від 18 червня 2024 року № 3817-IX «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, спиртових дистилятів, біоетанолу, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, тютюнової сировини, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» (Закон № 3817)  встановлено, що суб’єкти господарювання, які отримали ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями, сидром та перрі без додавання спирту, тютюновими виробами, рідинами для електронних сигарет або пальним, повинні забезпечувати рівень середньої щомісячної заробітної плати працівників не нижче двох розмірів мінімальної заробітної плати, визначеної законом на 1 січня звітного року.

Якщо ж усі місця роздрібної торгівлі такого підприємства розташовані за межами населених пунктів – адміністративних центрів областей, міст Києва та Севастополя, на відстані понад 50 кілометрів, і площа торговельних залів не перевищує 500 квадратних метрів, середня щомісячна заробітна плата може бути меншою, але не нижчою за 1,5 розміру мінімальної заробітної плати.

Розрахунок середньої зарплати здійснюється на підставі податкового розрахунку сум доходів, нарахованих фізичним особам, і сум утриманих податків та нарахованого єдиного внеску. Для цього підсумовуються суми заробітної плати, оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності, що проводиться за рахунок коштів роботодавця, та допомоги по тимчасовій непрацездатності, яку сплачує Пенсійний фонд України. Отримана сума ділиться на кількість застрахованих осіб, яким у звітному періоді була нарахована заробітна плата (крім осіб, які отримують грошове забезпечення).

Показники для цього розрахунку беруться з рядків 1.1, 1.3, 1.4 розділу І податкового розрахунку, а кількість працівників – із рядка 103 того самого документа. Розрахунок заповнюється згідно з Порядком заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 13 січня 2015 року № 4, зареєстрованим у Міністерстві юстиції 31 січня 2015 року за № 111/26556.

Закон № 3817 не встановлює окремих правил для визначення середньої заробітної плати працівників, які перебували у відпустці без збереження заробітку, працювали за сумісництвом або на умовах неповного робочого часу. Тому під час розрахунку такі працівники враховуються на загальних підставах, відповідно до звичайного порядку заповнення податкового розрахунку.