Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чи мають суб’єкти господарювання, що торгують тільки столовими винами, включати до Реєстру приміщення для їх зберігання поза місцем продажу

, опубліковано 15 жовтня 2025 о 11:18

Закону України від 18 червня 2024 року № 3817-ІХ «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, спиртових дистилятів, біоетанолу, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, тютюнової сировини, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» не поширюється на роздрібну торгівлю столовими винами, крім випадків, прямо визначених у цьому Законі.

Столове вино – це алкогольний напій, виготовлений шляхом повного або часткового збродження виноградного сусла чи ягід. Воно може бути сухим, напівсухим або напівсолодким.

Місце зберігання – це приміщення, де зберігаються алкогольні напої, тютюнові вироби чи рідини для е-сигарет, і яке внесене до Єдиного реєстру місць зберігання. Єдиний реєстр веде податковий орган і містить дані про такі приміщення та суб’єктів господарювання.

Продаж алкоголю (крім столових вин), у тому числі через Інтернет, дозволений лише за наявності ліцензії. Так само зберігати алкогольні напої можна тільки у місцях, внесених до Єдиного реєстру, за винятком випадків, визначених законом.

Якщо суб’єкт господарювання має ліцензію на продаж алкоголю, тютюнових виробів або рідин для е-сигарет, то до Єдиного реєстру він зобов’язаний вносити лише ті склади чи приміщення для зберігання, які знаходяться за іншою адресою, ніж місце торгівлі.

Отже, хоча столове вино не потребує ліцензії для роздрібного продажу, його зберігання повинно здійснюватися у приміщеннях, внесених до Єдиного реєстру, якщо це не місце безпосередньої торгівлі.