Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Для органів місцевого самоврядування – про борги з податків та зборів

, опубліковано 03 вересня 2024 о 10:39

Відповідно до абзаців четвертого-сьомого п. п. 12.3.3 п. 12.3 ст. 12 Податкового кодексу України контролюючі органи відповідно до Бюджетного кодексу України подають органам місцевого самоврядування у розрізі джерел доходів звітність:

про суми нарахованих та сплачених податків та/або зборів, суми податкового боргу та надмірно сплачених до місцевих бюджетів податків та/або зборів на відповідних територіях – щомісячно, не пізніше 10 числа місяця, що настає за звітним;

про суми списаного безнадійного податкового боргу; суми розстрочених і відстрочених грошових зобов’язань та/або податкового боргу платників податків, які повинні бути сплачені до місцевих бюджетів на відповідних територіях; суми наданих податкових пільг, включаючи втрати доходів бюджету від їх надання, – щокварталу, не пізніше 25 днів після закінчення звітного кварталу.

Звітність у розрізі платників податків надається контролюючим органом за запитом органу місцевого самоврядування протягом 20 днів з моменту отримання ним запиту.

Порядок надання звітності в розрізі платників податків органам місцевого самоврядування, затверджений наказом Міністерства фінансів України від 23.11.2020 № 723 зі змінами та доповненнями (далі – Порядок № 723), визначає механізм надання контролюючими органами органам місцевого самоврядування звітності в розрізі платників податків та звітності у розрізі джерел доходів.

Запит про надання звітності в розрізі платників податків – запит органу місцевого самоврядування, який подається до контролюючого органу в електронній формі засобами інформаційно-телекомунікаційної системи «Електронний кабінет» з метою отримання інформації щодо показників звітності в розрізі платників податків (абзац третій п. 3 Порядку № 723).

Пунктом 5 Порядку № 723 встановлено, що Запит за відповідний звітний період подається органом місцевого самоврядування до контролюючого органу з дотриманням вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг», «Про електронні довірчі послуги» один раз у період, який відповідає місяцю (кварталу) для надання такої звітності.

На Запит органу місцевого самоврядування накладається кваліфікований електронний підпис уповноваженої особи такого органу.

У Запиті зазначаються такі дані:

реєстраційний номер та дата (число, місяць, рік) Запиту;

код за КАТОТТГ органу місцевого самоврядування;

період, за який запитується інформація.

Контролюючий орган забезпечує автоматизовану обробку отриманих запитів, формує та надає органу місцевого самоврядування (заявнику) – звітність у розрізі платників податків протягом 20 робочих днів з моменту отримання запиту (абзац перший п. 6 Порядку № 723).

Звітність у розрізі платників податків та звітність у розрізі джерел доходів, з накладеним кваліфікованим електронним підписом посадової (уповноваженої) особи контролюючого органу, стає доступною відповідному органу місцевого самоврядування у приватній частині Електронного кабінету після проходження електронної ідентифікації онлайн у встановленому порядку (абзац другий п. 6 Порядку № 723).