Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Єдиний портал повідомлень викривачів як один із інструментів реалізації антикорупційної політики

, опубліковано 27 серпня 2024 о 10:22

Відділ з питань запобігання та виявлення корупції ГУ ДПС інформує про те, що Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) нарощує темпи з підключення організацій до Єдиного порталу повідомлень викривачів (далі - Портал). Лише протягом липня 2024 року до нього підключилося близько 2 тисяч організацій, що складає понад 33% від загальної кількості під’єднаних установ.

Наразі до Порталу підключено понад 5,9  тис. організацій, серед яких понад 1500 державних органів, понад 300 органів місцевого самоврядування та близько 4000 юридичних осіб приватного та публічного права (державні підприємства, регіональні структурні підрозділи державних органів, навчальні заклади тощо). 

На сьогодні в системі зареєстровано понад 3600 повідомлень, за розглядом яких 63 особам надано статус викривача, на перевірці перебувають повідомлення понад 550 осіб, інші - ідентифіковані як заявники.

Детально ознайомитися зі станом розгляду повідомлень можна за посиланням: bit.ly/3A8CVWx.

За даними дослідження НАЗК, запуск та робота Порталу вплинули на загальну динаміку отримання та розгляду повідомлень у підключених до нього організаціях.

Респондентами дослідження стали представники 51 організації, серед яких  - спеціально уповноважені суб’єкти у сфері протидії корупції й Державне бюро розслідувань (ДБР), міністерства та центральні органи виконавчої влади зі спеціальним статусом, обласні державні (військові) адміністрації й Київська міська державна адміністрація.

25% із них зазначили, що кількість повідомлень про можливі факти вчинення корупційних або пов’язаних із корупцією правопорушень в організації збільшилася після запуску Порталу. У 39 % від загальної кількості респондентів такі повідомлення надходили саме через Портал, у 29 % - іншими каналами.

Таким чином, впровадження Порталу суттєво вплинуло на діяльність ¾ респондентів, а рівень інформування щодо можливих правопорушень, порівняно із 2023 роком, зріс у ¼  з них, що може свідчити про ріст довіри громадськості до державних інституцій, у зв’язку із наявністю відповідних механізмів, реалізованих засобами Порталу.

Також 50% респондентів позитивно оцінили можливість розширення функціоналу Порталу. Зокрема, організації вказували на доцільність запровадження «кабінету викривача» та механізму надсилання листів до інших організацій й авторизованих користувачів.

На труднощі із наданням доступу до Порталу вказали 12% респондентів. Дослідження дозволило виявити низку недосконалостей у механізмах Порталу, більшість яких мають технічний характер. Робота над усуненням багатьох виявлених недоліків уже триває. НАЗК завжди відкрите для пропозицій щодо вдосконалення роботи цього нового діджитал інструменту, який за короткий період існування показав свою дієвість.

Нагадаємо, 6 вересня 2023 року НАЗК запустило Єдиний портал повідомлень викривачів, на якому громадяни можуть повідомляти про факти корупції. Його функціонал забезпечує анонімність і конфіденційність викривачів. Відповідно до вимог ч. 1 ст. 531 Закону України «Про запобігання корупції» підключитися до нього мають усі без виключення державні органи, органи влади Автономної Республіки Крим, органи місцевого самоврядування, юридичні особи публічного права та юридичні особи, зазначені в. ч. 2 ст. 62 цього Закону (понад 92 тис.).

Додатково нагадуємо, що до Головного управління ДПС у Тернопільській області повідомлення про корупцію можуть надходити:

- через Єдиний портал повідомлень викривачів;

- через офіційний веб-сайт ГУ ДПС у Тернопільській області;

- з використанням засобів поштового зв’язку, на адресу: м. Тернопіль, вул. Білецька, 1;

- з використанням спеціальної скриньки для повідомлень про корупцію, яка знаходиться у внутрішній частині входу в адміністративне приміщення ГУ ДПС (поза межами відеоспостереження);

- на електронну адресу відділу з питань запобігання та виявлення корупції ГУ ДПС у Тернопільській області tr.szk25@tax.gov.ua (крім звернень громадян та запитів на отримання публічної інформації);

- під час особистого прийому громадян керівництвом та безпосередньо із службовими особами відділу з питань запобігання та виявлення корупції ГУ ДПС у Тернопільській області (інформація про порядок запису на прийом, а також графік особистого прийому розміщуються на офіційному вебпорталі ДПС);

- у письмовому вигляді та/або засобами телефонного зв’язку через працівників відділу з питань запобігання та виявлення корупції ГУ ДПС у Тернопільській області (контактний телефон: 0352-43-46-19).

Окрім цього, можна повідоми про факти корупції в ГУ ДПС у Тернопільській області до НАЗК за телефоном +38(044)200-06-91 або на електронну адресу: anticor_report@nazk.gov.ua.

Повідомлення обов’язково повинні містити інформацію за вимогами, визначеними у роз’ясненні НАЗК від 31.08.2023 № 3.

Також у випадку порушення законних прав та свобод громадянина працівниками податкової служби в області можна звернутись до правоохоронних органів, органів прокуратури тощо.

Інформація про діяльність інституту викривачів розміщена у розділі VIII Закону України «Про запобігання корупції» (із змінами).

Питання загальних засад та підходів щодо гарантій захисту трудових прав викривачів детально викладено у роз’ясненні НАЗК від 01.06.2022 № 8 «Щодо гарантій захисту трудових прав викривача».

У методичних рекомендаціях, затверджених наказом ДПС України від 09.09.2021 № 803, впроваджено механізми заохочення викривачів, якими формується культура повідомлень про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, інших порушень Закону України «Про запобігання корупції».

Просимо громадськість та небайдужих громадян повідомляти про факти неправомірних дій з боку працівників ГУ ДПС у Тернопільській області.