Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чи можна англійською мовою зазначати інформацію у полях «повне найменування нерезидента» та «місцезнаходження нерезидента» заголовної частини додатка КІК до податкової декларації про майновий стан і доходи?

опубліковано 27 травня 2024 о 10:39

Відповідно до п.п. 39 прим. 2.1.2 п. 39 прим. 2.1 ст. 39 прим. 2 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) контролюючою особою є, зокрема, фізична особа – резидент України, що є прямим або опосередкованим власником (контролером) контрольованої іноземної компанії.

Підпунктом 39 прим. 2 5.2 п. 39 прим. 2.5 ст. 39 прим. 2 ПКУ передбачено, що контролюючі особи зобов’язані подавати Звіт про контрольовані іноземні компанії (далі – Звіт) до контролюючого органу одночасно з поданням річної декларації про майновий стан і доходи (далі – Декларація) за відповідний календарний рік засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог закону щодо електронного документообігу та кваліфікованого електронного підпису.

Форма Звіту, скорочена форма Звіту та Порядок заповнення Звіту про контрольовані іноземні компанії, скороченої форми Звіту про контрольовані іноземні компанії і подання до контролюючого органу затверджені наказом Міністерства фінансів України від 25.08.2022 № 254.

При цьому, інформація щодо найменування, місцезнаходження контрольованої іноземної компанії відображається у графах 8, 9 та 13 Звіту таким чином:

у графі 8 Звіту зазначається повне найменування контрольованої іноземної компанії українською мовою;

у графі 9 зазначається повне найменування контрольованої іноземної компанії англійською мовою;

у графі 13 зазначається адреса контрольованої іноземної компанії українською (графа 13.1) та англійською (графа 13.2) мовами.

Форма Декларації та Інструкція щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – Інструкція) затверджені наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 № 859 із змінами та доповненнями.

Декларація складається з восьми розділів та дев’яти додатків до неї (п. 1 розд. ІІ Інструкції).

Відповідно до п. 9 Інструкції у додатку КІК «Розрахунок податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб та військового збору, визначених з частини прибутку контрольованої іноземної компанії» (далі – Додаток КІК), до Декларації зазначаються дані платниками податку – резидентами України, що визнаються контролюючою особою щодо контрольованої іноземної компанії.

Додаток КІК заповнюється окремо по кожній контрольованій іноземній компанії.

У заголовній частині Додатка КІК відображаються відомості про нерезидента, зокрема, у полях:

«повне найменування нерезидента» – вказується найменування контрольованої іноземної компанії, яка зазначене у контракті/договорі;

«місцезнаходження нерезидента» – вказується місцезнаходження контрольованої іноземної компанії, яка зазначена у контракті/договорі.

Враховуючи викладене, у полях «повне найменування нерезидента» та «місцезнаходження нерезидента» заголовної частини додатка КІК вказується інформація, яка зазначена у контракті/договорі, українською або англійською мовою.

При цьому, така зазначена інформація має відповідати інформації, відображеній відповідно у графах 8 або 9, 13.1 або 13.2 Звіту.