Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про необхідність застосування РРО підприємцями говорили на брифінгу в Тернопільській податковій

, опубліковано 13 жовтня 2023 о 13:44

Про зміни у використанні реєстраторів розрахункових операцій (РРО) йшлося під час брифінгу, який днями відбувся в Головному управлінні ДПС у Тернопільській області.  Про те, хто з підприємців зобов’язаний використовувати касові апарати, про фінансову відповідальність за порушення законодавства щодо РРО, а також про кількість класичних та програмних реєстраторів розрахункових операцій, які зареєстровані на Тернопільщині розповів начальник відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту ГУ ДПС у Тернопільській області Роман Валецький. 

Податківець інформував, що 30 червня Верховна Рада прийняла Закон № 3219, яким внесла зміни до Податкового кодексу та інших законів України. Відтак повернулася відповідальність за порушення касової дисципліни для деяких груп підприємців.

Так, з 1 жовтня відновлена відповідальність для підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування ІІ-ІV груп, адже вони  повинні при розрахунках зі споживачами використовувати РРО чи програмні РРО (ПРРО).

Виняток становлять:  ФОП І групи;  ФОП, які приймають оплату виключно банківськими переказами на реквізити IBAN, E-banking;   ФОП ІІ-ІV груп, які обрали спрощену систему оподаткування та здійснюють торгівлю у селах за таких умов: річний обсяг доходу на один структурний підрозділ за рік не перевищує 1 млн грн; торгівля здійснюється не в одному торговельному об’єкті з підакцизними товарами; суб’єкт господарювання не здійснює дистанційну торгівлю товарами;  органом місцевого самоврядування не прийнято рішення про обов’язкове застосування РРО, проте у такому випадку при здійсненні розрахункових операцій слід застосовувати розрахункові книжки та книги обліку розрахункових операцій.

Отже, більшість суб’єктів малого та середнього бізнесу зобов’язані використовувати РРО. І за порушення вони наражатимуть себе на штрафні санкції. А саме - 100% за перше порушення та 150% за кожне наступне для суб’єктів господарювання, які:

-    реалізують підакцизний товар; 

-    здійснюють реалізацію на спрощеній системі оподаткування складної побутової техніки (та, що потребує гарантійного обслуговування), ювелірних виробів, лікарських засобів;

-    платники ПДВ.

Для решти діють знижені розміри штрафів: 25% за перше порушення й 50% за кожне наступне. 

Тим часом, який саме касовий апарат використовувати, вибирає сам платник з огляду на свої потреби та можливості.