Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Хто такі викривачі корупційних дій?

, опубліковано 11 вересня 2023 о 11:57

Головне управління ДПС у Тернопільській області звертає увагу, що кожен громадянин України, іноземець чи особа без громадянства може повідомити про факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень чи інших порушень Закону України «Про запобігання корупції» (далі – Закон).

Такі повідомлення можна надіслати до правоохоронних органів чи спеціалізованих органів, наприклад, НАЗК чи НАБУ.

Органи, до яких може звернутися викривач із повідомленням (заявою) про корупційні кримінальні правопорушення, це органи досудового розслідування, які згідно зі ст. 38 КПК України здійснюють досудове слідство і дізнання.

Окрім цього, з повідомленням про порушення інших вимог Закону викривач може звернутись до органу, в якому він працює, через доступні канали повідомлень або до Національного агентства. Примірний зразок подання особою повідомлення до Національного агентства наведено на офіційному вебсайті НАЗК. 

Законодавство України розрізняє заявників та викривачів.

Різниця між ними: будь-яка людина може повідомити про корупцію, якщо переконана, що її інформація є достовірною. Але не завжди той, хто повідомив про корупцію, є викривачем.

Відповідно до абзацу 20 частини 1 статті 1 Закону, викривач – це фізична особа, яка за наявності переконання, що інформація є достовірною, повідомила про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, інших порушень Закону, вчинених іншою особою, якщо така інформація стала їй відома у зв’язку з її трудовою, професійною, господарською, громадською, науковою діяльністю, проходженням нею служби чи навчання або її участю у передбачених законодавством процедурах, які є обов’язковими для початку такої діяльності, проходження служби чи навчання.

Таким чином, викривачем може бути особа, яка повідомила про:

1) корупційні та пов’язані з корупцією кримінальні правопорушення, визначені у примітці ст. 45 КК України;

2) пов’язані з корупцією адміністративні правопорушення, визначені
главою 13-А КУпАП;

3) будь-які інші порушення Закону.

Відмінності між викривачем та заявником полягають у тому, що:

1. Закон «Про запобігання корупції» має вимоги до джерела, з якого викривачу стала відома інформація про корупцію. Джерелом інформації може бути:

·                     трудова і професійна діяльність – тобто, коли про корупційні правопорушення дізнаються під час роботи,

·                     господарська діяльність,

·                     громадська діяльність,

·                     наукова діяльність,

·                     проходженням служби чи навчання,

·                     участь у передбачених законодавством процедурах, які є обов’язковими для початку такої діяльності, проходження служби чи навчання.

2. Викривач володіє фактичними даними про обставини правопорушення: місце вчинення правопорушення, час його вчинення, особу, яка вчинила корупцію. Ця інформація може бути перевірена і підтверджує можливе вчинення корупції. Також можна надавати документи, які підтверджують вчинення злочину.

3. Викривач повідомляє про корупцію, використовуючи передбачені законом способи. Про ці способи йдеться у законі «Про запобігання корупції».

Отже, якщо особа, що повідомила про корупційне порушення, дотрималася трьох умов, вона вважається викривачем. Якщо ж хоча б один з пунктів не врахований під час повідомлення про корупцію – особа є заявником.

З метою забезпечення реалізації прав викривача, територіальними органами ДПС забезпечуються відповідні канали повідомлення.

З огляду на викладене, уповноважений підрозділу Головного управління ДПС у Тернопільській області, просить громадськість області та небайдужих громадян про відому інформацію щодо протиправних дій з боку службових осіб Головного управління, повідомляти у будь-який зручний спосіб, зокрема:

- через офіційний вебсайт ГУ ДПС у Тернопільській області;

- з використанням засобів поштового зв’язку, на адресу: м. Тернопіль, вул. Білецька, 1;

- з використанням спеціальної скриньки для повідомлень про корупцію, яка знаходиться у внутрішній частині входу а адміністративне приміщення ГУ ДПС;

- на електронну адресу уповноваженого підрозділу ГУ ДПС tr.szk25@tax.gov.ua (крім звернень громадян та запитів на отримання публічної інформації);

- під час особистого прийому громадян керівництвом та безпосередньо із службовими особами відділу з питань запобігання та виявлення корупції ГУ ДПС (інформація про порядок запису на прийом, а також графік особистого прийому розміщуються на офіційному вебпорталі ДПС);

- у письмовому вигляді та/або засобами телефонного зв’язку через працівників уповноваженого підрозділу ГУ ДПС (контактний телефон: 0352-43-46-19).