Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

На Тернопільщині середня сума щорічних контрольованих операцій становить 1,5 млрд гривень

, опубліковано 27 квітня 2023 о 09:25

Фахівці відділу трансфертного ціноутворення Головного управління ДПС у Тернопільській області здійснюється аналіз та контроль поданих звітів по контрольованих операціях та повідомлень про участь у міжнародній групі компаній; проводять моніторинг виплат доходів нерезидентів та правомірність застосування понижуючих ставок відповідно до чинних міжнародних угод. 

На сьогодні ведеться робота щодо інформування резидентів України щодо дотримання обов’язку подання Повідомлення про набуття або відчуження частки в іноземній юридичній особі, та подання звітів про контрольовані іноземні компанії (КІК).

Станом на 1 жовтня 2022 року подано 12 звітів про контрольовані операції, де середня сума щорічних контрольованих операцій становить 1,5 млрд гривень.

Під час проведення аналізу та контролю за своєчасністю подання звітів встановлено, порушення п. п. 39.4.2. п. 39.4 ст. 39 Податкового кодексу України, за результатами проведення перевірки застосовано фінансові санкції у сумі 113,5 тис. грн за неподання повідомлення про участь у міжнародній групі компаній за 2021 рік.

За результатами 2021 року самостійне коригування ціни контрольованої операції здійснили 3 платники на загальну суму 11,2 млн гривень.

Щодо оподаткування доходів нерезидентів з джерелом походження з України, при аналізі поданих звітів встановлено факти неправомірного застосування норм конвенцій, в результаті проведеної роботи платниками самостійно відкориговано додатки ПН до Декларації податку на прибуток підприємств та сплачено податку на доходи нерезидента в сумі 82,0 тис. гривень.

З метою організації та координації роботи в частині забезпечення контролю за дотриманням платниками податків правил про контрольовані іноземні компанії, які набули чинності з 01.01.2022 року, надіслано 23 листи щодо необхідності дотримання обов’язку подання Повідомлення про набуття (початок здійснення фактичного контролю) або відчуження частки (припинення фактичного контролю) резидентом в іноземній юридичній особі.

Станом на 20.04.2023 року платниками подано 25 повідомлень.

Нагадаємо, що можна пройти тест і дізнатися, чи вважаєшся контролюючою особою іноземної компанії та чи маєш подавати відповідне повідомлення на вебпорталі ДПС України за посиланням https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/655502.html.