Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Декларування доходів – це особистий внесок кожного українця у фінансову підтримку держави, забезпечення її обороноздатності

, опубліковано 23 лютого 2023 о 11:16

Днями у Головному управлінні ДПС у Тернопільській області відбулася Інтернет-конференція спільно з інформаційним порталом 0352.ua на тему «Декларування доходів: щорічне та одноразове (спеціальне)». В онлайн режимі з платниками спілкувався в. о. начальника Головного управління ДПС у Тернопільській області Руслан ЦВІГУН.

Дописувачів цікавили різні питання, що стосуються особливостей кампанії щорічного декларування, але найбільше запитань надійшло щодо одноразового (спеціального) добровільного декларування. Зокрема, посадовець звертав увагу платникам, що одноразове (спеціальне) добровільне декларування триватиме до 1 березня 2023 року та передбачає сплату збору з такого декларування протягом тридцяти календарних днів з дати подання декларації. 

Також зауважив, що в одноразовій добровільній декларації громадяни зазначають активи, що їм належать, з яких не були сплачені податки і збори до 1 січня 2021 року. При цьому у добровільній декларації не потрібно вказувати інформацію про джерела походження задекларованих активів. При відсутності у фізичної особи активів, які були придбані за рахунок доходів, що підлягали в момент їх нарахування (отримання) оподаткуванню в Україні та з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори відповідно до вимог законодавства, одноразову (спеціальну) добровільну декларацію з нульовим значенням до контролюючого органу подавати не потрібно.

Користуючись нагодою Руслан Цвігун нагадав, що з 1 січня стартувала щорічна кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2022 року, яка триватиме до 1 травня 2023 року.

Посадовець розповів, які громадяни мають задекларувати доходи, та зазначив види доходів, які підлягають декларуванню. Також інформував громадян, що з 1 січня 2023 року введено в дію нову форму податкової декларації про майновий стан і доходи.

Під час онлайн спілкування платники податків, що дописували під час Інтернет-конференції, отримали відповіді на усі запитання, які цікавили.

Варто пам’ятати, що від відповідального ставлення громадян до вимог законодавства і своєчасного виконання конституційного обов’язку залежить фінансова стабільність нашої держави, соціальний захист громадян.