Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Плата за землю – один із резервів наповнення місцевого бюджету

, опубліковано 18 січня 2023 о 09:22

У приміщенні ГУ ДПС у Тернопільській області відбулась робоча зустріч фахівців податкової служби та представників Тернопільської, Білецької, Байковецької, Підгороднянської, Великоберезовицької, Великобірківської та Великогаївської громад.

Основною темою зустрічі стало питання щодо наповнення місцевих бюджетів, зокрема платою за землю.

Начальник Тернопільського  відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок ГУ ДПС у Тернопільській області Андрій Руцький зазначив, що відповідно до ст. 288 ПКУ органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування, які укладають договори оренди землі, повинні до 01 лютого подавати контролюючому органу за місцезнаходженням земельної ділянки переліки орендарів, з якими укладено договори оренди землі на поточний рік, та інформувати відповідний контролюючий орган про укладення нових, внесення змін до існуючих договорів оренди землі та їх розірвання до 01 числа місяця, що настає за місяцем, у якому відбулися зазначені зміни. Форма надання інформації затверджується центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної фінансової політики.

Податківець запропонував провести інвентаризацію укладених договорів оренди на земельні ділянки державної та комунальної власності. У разі встановлення порушень при укладенні договорів привести їх у відповідність із Законом України «Про оренду землі» із змінами та доповненнями та відповідно надати інформацію до 01.02.2023. Крім того, щомісяця інформувати про укладення нових, внесення змін до існуючих договорів оренди землі та їх розірвання до 1 числа місяця, що настає за місяцем, у якому відбулися зазначені зміни.

Важливим для органів місцевого самоврядування є також подання до ДПС через Електронний кабінет інформації про виділення земельних ділянок у натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв) на підставі рішень органу місцевого самоврядування (на виконання вимог Постанови Кабінету міністрів України від 10.05.2022 № 567 «Про затвердження порядку надання органами місцевого самоврядування контролюючим органам в електронному вигляді інформації про виділення земельних ділянок у натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв) на підставі рішень органу місцевого самоврядування»). Інформація надається в електронному вигляді у порядку та за формою, затвердженими Кабінетом Міністрів України.

На завершення заходу учасники зустрічі обговорили шляхи налагодження постійної співпраці місцевих органів самоврядування з територіальними органами ДПС щодо виявлення та забезпечення додаткових надходжень до бюджету.