Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Внесення змін до Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН

, опубліковано 30 грудня 2022 о 09:40

Головне управління ДПС у Тернопільській області інформує, що Постановою Кабінету Міністрів України від 23 грудня 2022 року №1428 (далі – Постанова №1428) внесено зміни до Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – Порядок зупинення), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11 грудня 2019 року №1165.

Постановою №1428 встановлено, що при прийнятті комісією регіонального рівня рішення про врахування таблиці даних платника податку відповідно до п. 16 Порядку зупинення у день набрання чинності Постановою №1428 здійснюється автоматична реєстрація податкових накладних/розрахунків коригування, реєстрація яких зупинена відповідно до п. 1 додатка 3 до Порядку зупинення у період з 14 жовтня 2022 року до дня набрання чинності Постановою №1428, якщо одночасно виконуються такі умови:

● у таких податкових накладних/розрахунках коригування зазначені операції виключно з кодами товарів згідно з УКТЗЕД та/або кодами послуг згідно з Державним класифікатором продукції та послуг, що відображені у таблицях даних платника податку, врахованих контролюючими органами;

● щодо таких податкових накладних/розрахунків коригування платника податку комісією регіонального рівня не прийнято рішення про реєстрацію/відмову в реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН) відповідно до наказу Міністерства фінансів України від 12.12.2019 №520 «Про затвердження Порядку прийняття рішень про реєстрацію/відмову в реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних» або комісією центрального рівня не прийнято рішення про задоволення/залишення скарги без задоволення на рішення комісії регіонального рівня про відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН;

● наявна сума податку, на яку платник податку має право зареєструвати податкові накладні та/або розрахунки коригування в ЄРПН, обчислена відповідно до п. 2001 .3 ст. 2001 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Змінами до Порядку зупинення, зокрема: виключено з моніторингу відповідності податкових накладних/розрахунків коригування критеріям оцінки ступеня ризиків:

● податкові накладні, в яких обсяг постачання не перевищує 5 тис. гривень;

● розрахунки коригування, в яких абсолютне значення суми коригування на зменшення/збільшення суми компенсації не перевищує 5 тис. гривень.

Водночас обсяг операцій у поточному місяці за такими податковими накладними/розрахунками коригування, не перевищує 500 тис. гривень;

викладено в новій редакції п. 6 Порядку зупинення щодо питань відповідності/невідповідності платника податку критеріям ризиковості платника податку; передбачено застосування критеріїв ризиковості стосовно неподання декларацій з ПДВ та неподання фінансової звітності з урахуванням можливості/неможливості подання такої звітності в умовах воєнного стану (п. п. 69.1 п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ);

запроваджено Довідник кодів податкової інформації, яка є підставою для прийняття рішення про відповідність платника податку критеріям ризиковості платника податку, який визначається ДПС та затверджується відповідним наказом, оприлюдненим на офіційному вебсайті ДПС;

доповнено положеннями, відповідно до яких у разі прийняття рішення про неврахування таблиці даних платника у відповідних полях рішення зазначається детальна інформація, що стала підставою для неврахування таблиці даних платник податку, а саме: тип операції (придбання/постачання), період здійснення господарської операції, код згідно з УКТЗЕД/ДКПП/умовним кодом товару, податковий номер платника податку, задіяного в ризиковій операції, дата включення платника податку, задіяного в ризиковій операції, до переліку платників, які відповідають критеріям ризиковості платника податку.

Крім того, зазнали змін Перелік показників, за якими визначається позитивна податкова історія платника податку на додану вартість; критерії ризиковості здійснення операцій; форма рішень про відповідність платника податку критеріям ризиковості та рішення про врахування/неврахування таблиці даних платника.

Постанова №1428 набирає чинності через 15 календарних днів з дня її опублікування. Довідково: Постанову №1428 опубліковано 27.12.2022 в газеті «Голос України» №273.