Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Обговорили особливості декларування доходів жителями Тернопільщини

, опубліковано 21 червня 2022 о 10:49

«Станом на сьогоднішній день, до податкової служби Тернопільської області жителі краю подали 4984 декларації. Це майже на 6000 декларацій менше, ніж було подано у мирному 2021 році», – деталізував у розмові з медійниками начальник відділу адміністрування податку на доходи фізичних осіб, єдиного внеску, податків з громадян та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, управління податкового адміністрування фізичних осіб Головного управління ДПС у Тернопільській області Василь Карпа.

Загальна сума задекларованого доходу становить 446 млн гривень. За його словами, сума податку на доходи фізичних осіб, визначена до сплати, практично рівна минулорічній – 20,1 млн грн у 2022 році та 21,3 млн грн у 2021 році.

Спікер інформував, що доходи понад мільйон гривень задекларували 30 осіб нашого краю. Загальна сума задекларованих ними доходів склала 389 млн грн, а сума податку, визначена до сплати, – 17,4 млн грн та 2,6 млн грн військового збору.

Збагачувались мільйонери від отримання таких доходів: іноземні доходи – 150 млн грн; дивіденди – 148  млн грн; інвестиційний прибуток – 13,4 млн грн; продаж рухомого та нерухомого майна – 9,2 млн грн; провадження незалежної професійної діяльності – 5,7 млн грн; доходи від спадщини та дарування – 3,7 млн грн; дохід від надання майна в оренду – 3,4 млн гривень.

«Із задекларованих сум до сплати вже надійшло трохи більше 3 млн грн податку на доходи фізичних осіб та 2,5 млн грн військового збору,» – наголосив Василь Карпа.

Посадовець додав, що незважаючи на те, що деклараційна кампанія завершилась, особи, які мають обов’язок це зробити, проте не змогли чи не встигли подати декларації про майновий стан та доходи, можуть це зробити. Адже, враховуючи воєнний стан і ситуацію, яка склалась в державі через надзвичайно велику міграцію населення, жодних штрафних (фінансових) санкцій чи адміністративних штрафів до тих, хто на нинішній день не встиг подати такі декларації, застосовуватись не будуть.

Податківець також роз’яснив, що бажаючі легалізувати зароблене можуть скористатися податковою амністією – одноразовим спеціальним добровільним декларуванням, терміни якого завершуються 31 серпня цього року.