Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Спільно, об’єднавши зусилля, ми зможемо захистити інтереси українського народу та рідної країни, – Михайло Яцина

, опубліковано 30 березня 2022 о 11:21

Вже більше місяця, відколи Україна протистоїть ворогу. Місяць сліз, втрачених життів, розбитих мрій і архаїчної гордості за свою армію і людей. Мужній український народ живе, відстоює свої інтереси. Він став, як ніколи, єдиний. Проте під звуки сирен і вибухів продовжується життєдіяльність нашої держави. Більш-менш налагодилось життя, наскільки це можливо. Адже країна потребує фінансової захищеності та економічної безпеки, тож державні органи продовжують функціонувати.

Про те, як податкова служба Тернопільщини виконує покладені на неї функції і завдання в період воєнного стану, – наша розмова із начальником Головного управління ДПС у Тернопільській області Михайлом Яциною.

– Михайле Васильовичу, Україна в режимі війни живе вже більше місяця, як працює податкова служба області, чи вдається контролювати наповнення бюджету, прогнозувати сплату?

– Для бізнесу першим випробуванням був період активного поширення коронавірусної інфекції, здавалося, буде колапс. Проте вдалося адаптуватися до нових умов і працювати далі. І ось – війна. Це жорстоке випробування для нашої держави, громадян і бізнесу.

Відрадно, що суб’єкти господарювання Тернопільщини розуміють усю значимість сплачених податків і не лише в повному обсязі, а й наперед. Адже сьогодні діючий бізнес повинен стати фінансовою основою держави, забезпечивши їй належний економічний тил.

За час війни суб’єкти підприємництва нашого краю сплатили 822,5 млн грн до бюджетів усіх рівнів. При цьому до Державного бюджету України надійшло 405,6 млн грн податкових платежів, а бюджети територіальних громад краю отримали 416,9 млн гривень. Вважаю, що в екстремальних умовах люди згуртовуються і знаходять оптимальні рішення.

Податківці ж між походами в укриття продовжують працювати. Адже жителі краю потребують отримання адмінпослуг, а бізнес – роз’яснення податкових новацій.

–  Упродовж воєнних подій у нашій державі на законодавчому рівні прийнято ряд змін податкового законодавства. Які нововведення є для приватних підприємців?

– Так, справді. Законотворці, розуміючи ризиковість ведення бізнесу під час війни та важливість, аби підприємництво провадило діяльність, ввели ряд законодавчих змін. Так, 15 березня 2022 року Верховна Рада України прийняла Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» № 2120-IX. Даним документом передбачено, що з 1 березня 2022 року до припинення воєнного стану, а також протягом дванадцяти місяців після такого припинення приватні підприємці, особи, які провадять незалежну професійну діяльність, члени фермерського господарства, мають право не сплачувати єдиний внесок за себе.

На період мобілізації роботодавці, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, фізичні особи – підприємці, які належать до другої та третьої груп платників єдиного податку, а також юридичні особи, які належать до третьої групи платників єдиного податку, мають право за власним рішенням не сплачувати єдиний внесок за найманих працівників, призваних під час мобілізації на військову службу до Збройних Сил України.

Важливо, що штрафи та пеня за порушення у зв’язку зі сплатою єдиного внеску не застосовуються протягом дії воєнного стану та трьох місяців після його припинення.

Для платників єдиного податку І та ІІ груп сплата єдиного податку на час воєнного стану є добровільною.

– Фактично законодавці дали «зелене світло» – не платити. Чи не зловживатимуть цим підприємці, що може призвести до зменшення надходжень до бюджетів?

– Знаєте, саме в таких життєво небезпечних умовах перевіряється справжня сутність не лише людини, а бізнесу. Це справжня перевірка на патріотизм, який для когось залишається гучними словами, а для когось – можливість реальними вчинками показати свою щиру любов до країни. Тому хочу зауважити, що сплата є добровільною, тобто, за своїм вибором, бажанням, підприємець може сплачувати і єдиний внесок, і єдиний податок. У нашій країні тисячі людей повтрачали все, вони змушені були покинути свої домівки, роботу, бізнес і, рятуючи власне життя та життя своїх рідних, покинути місто і шукати прихистку деінде. Саме вони потребують сьогодні нашої підтримки і розуміння, для них розробляється система соціальних виплат, а отже і від соціально відповідальної позиції бізнесу та роботодавців залежить її реалізація.

А щодо єдиного податку: цей платіж є фактично другим за значимістю у наповненні місцевих бюджетів. Тобто, сплачуючи його, підприємці підтримують насамперед рідні села, селища та міста, що теж важливо у час війни.

Я вірю, що наші підприємці – особистості, для яких «патріот» – не лише слово, а й відповідальність, тому сплата податків для них залишатиметься на високому рівні.

– У державі спостерігаємо шалену підтримку населенням української армії, усі намагаються демонструвати свою позицію, заявляти про свою національну сутність, чи торкнулося це якось податківців?

– В першу чергу, податківці – державні службовці. Ми свою професію і роботу обрали свідомо, бо справді усім серцем любимо свою країну.

Сьогодні кожен, як може, долучається до того, аби наблизити Перемогу Української Держави. Податківці – серед активних учасників. Так, 13 працівників податкової служби Тернопільської області мобілізовані до лав Збройних Сил України, частина – у теробороні, а дівчата та жінки дбають про те, аби наші воїни були ситі. Для цього працівниці нашої служби готують різні смачні страви, які щодня доставляються у «гарячі» точки. Загалом відправили для наших воїнів біля 7,5 тонн різних смаколиків. В асортиментів – вареники, картопля по домашньому, гречка з м’ясом, рис з овочами, вінегрет, сосиски в тісті тощо. До того ж у вільний час податківці допомагають волонтерам тощо.

– У місто прибувають переселенці, які потребують житла, а отже з’явилися бажаючі нажитися на людській біді і суттєво завищують ціни на оренду нерухомості, як податківці протидіють такому явищу?

– Є «гаряча лінія», на яку надходить інформація про такі порушення. Зазвичай, скаржники не вказують конкретної адреси, що унеможливлює проведення обстежень таких об’єктів. Адже така скарга є підставою для проведення фактичної перевірки.

– А як реагує податкове відомство на підвищення цін на товари першої необхідності, чи проводяться теж перевірки, бо ж передбачений мораторій?

–   Мораторій на проведення фактичних перевірок знято відповідно до Закону України № 2120-IX від 15 березня 2022 року «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану».

Відтак працівники податкової служби проводитимуть обстеження суб’єктів господарювання, які здійснюють реалізацію товарів першої необхідності (продуктів харчування, засобів особистої гігієни, лікарських засобів, медичних препаратів, тютюнових виробів, пального тощо). Вони звертатимуть увагу на відсутність цінників на товар, що реалізується, необґрунтоване завищення цін на товари, що мають істотну соціальну значущість, тютюнові вироби, пальне, та відмову у можливості проведення розрахунків у безготівковій формі за допомогою банківських платіжних засобів, а також продаж алкогольних напоїв попри заборону.

Виявлені порушення під час зазначених обстежень, та/або отриманих скарг (заяв) від споживачів будуть підставою для проведення фактичної перевірки таких суб’єктів господарювання.

Тому, принагідно звертаюсь до жителів та гостей міста інформувати про виявлені порушення у сфері роздрібної торгівлі за тел. 0-800-501-007 (безкоштовно зі стаціонарних телефонів) або 0977205473.

Адже лише спільно, об’єднавши зусилля, ми зможемо захистити інтереси власного народу та рідної країни.